Ledelse

Derfor blir vi dratt mot de negative lederne

Publisert Sist oppdatert

Det er kanskje naturlig å tenke seg at de lederne som utlyser positivitet og entusiasme, som motiverer og oppmuntrer, også er de lederne man ønsker seg.

Men de negative og straffende lederne finnes imidlertid likevel, og av en eller annen grunn fascinerer de oss, noe som gjør at vi dras mot disse negative lederne og lar de holde på, ifølge Eileen Chou, førsteamanuensis ved Batten School of Leadership ved Universitetet i Virginia.

Det kan være mange grunner til dette, mener hun. Noen kan ligge igjen fra menneskenes historie, der ulike fysiske og atferdsmessige trekk, som høyde og aggresjon, ble sett på som indikatorer på makt, skriver hun i et innlegg hos Harvard Business Review.

Selv har hun gjennomført en studie blant 518 personer, hvor hun har forsøkt å avdekke om negativ og kritiserende atferd alene kan fungere som et tegn på makt, og faktisk gi makt til den negative personen.

I undersøkelsen fikk de 518 deltakerne lese fire par med valgkamputsagn fra amerikanske presidentkandidater mellom 1980 og 2008. Hvert par inneholdt ett positivt og inkluderende utsagn og ett negativt og kritiserende utsagn. Etter å ha lest dem skulle deltakerne vurdere hvor mektige de to kandidatene så ut, hvor effektive de kom til å være som president og hvem de hadde stemt på.

Resultatet: presidentkandidaten som sto bak det negative utsagnet ble både sett på som mektigere og mer effektiv enn den positive. Flere oppga også at de sannsynligvis heller ville stemt på den negative kandidaten enn den positive.

Sterke og uavhengige

Dette handler imidlertid ikke bare om politikk. De samme tendensene finner man i mange andre kontekster, ifølge nyere studier. De negative lederne blir sett på som mindre likandes og verken mer eller mindre kompetente enn de positive – men negativitet og kritikk har enkelt og greit den egenskapen at det signaliserer makt, uten at sammenhengen nødvendigvis er til stede. Ledere som aktivt kritiserer eller bruker negativitet som virkemiddel, utlyser et mer naturlig lederskap, skriver Chou.

Men hva er det med denne negativiteten vi forbinder med ledelse?

Ifølge Chou kan negativ atferd fungere som et tegn på at personen tør å handle på egen hånd og tør å stå for det de mener – viktige egenskaper innen ledelse. De lar seg ikke kue.

En annen effekt som ikke bør undervurderes, er hva kritikken og negativiteten gjør med personen som står bak. Ifølge Chous studier gjør denne typen atferd at personen selv føler seg mektigere, noe som igjen kan skinne gjennom.

Hva kan ledere lære av Machiavelli?

I «Fyrsten» av Machiavelli fra 1532, gis det råd om makt som går helt ut i det ekstreme, men det er ikke først og fremst rådene som er det interessante, mener Steinar Bjartveit, konsulent og foreleser i ledelse ved Handelshøyskolen BI. Det er snarere perspektivet: Hvordan skal du lede når mennesket ikke bare er godt?

Se hva Bjartveit mener ledere kan lære av Machiavelli i videoen under:

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS