Ledelse

Det amerikanske kjempefondet Blackrock er blant investorene som nå er blitt veldig opptatt av ESG-risiko.

Derfor har invest­orer blitt opptatt av bærekraft

Noe har skjedd i det siste. Nå er det bærekraft investorene er aller mest opptatt av.

Publisert Sist oppdatert

Investorer har ikke alltid vært opptatt av bærekraft og FNs bærekraftsmål, men det er de nå.

Dette løftes frem som de viktigste endringene.

  • Fondenes størrelse. De største fondene i verden er nå så store at de er blitt mer opptatt av hva som skjer med verden på lengre sikt. Et lite hegde-fond kan sikre seg mot klimarisiko ved å investere i ting som typisk øker i verdi i en krise – enten det er gull eller våpenprodusenter. Denne strategien fungerer dårligere for de enorme pensjonsfondene, som uansett må ha en strategi for hvordan de skal klare å betale ut pensjoner i 50 og 100 år fremover.

  • Bedre avkastning. Flere studier har påvist en positiv sammenheng mellom selskaper som tar bærekraft på alvor og langsiktig avkastning. I 2017 viste Nordea at selskapene med høyest ESG-rating hadde 40 prosent høyere avkastning i perioden 2012 til 2015 enn de med lavest ESG-rating.

  • Vekt på vesentlighet. De siste årene har det skjedd et skifte i retning av at man forsøker å påvirke de ESG-faktorene som faktisk er vesentlige for selskapet. Nå finnes det egne standarder for hvilke saker som er vesentlige for over 77 industrier. Typisk vil det være snakk om CO2-utslipp og energisparing, men det kan også være arbeidsmiljø eller retningslinjer for markedsføring.

  • Etterspørsel. Stadig flere ønsker og etterspør pensjonsforvaltning som er i tråd med ESG-hensyn. I storbanken UBS har etterspørselen etter bærekraftige investeringsprodukter tredoblet seg siden desember 2016.

  • Kulturendring. Innenfor god praksis for styring har man nedfelt prinsipper hvor bærekraft og innvirkningen på resten av verden av selskapets praksis, er noe som skal tas hensyn til. I flere land er man i ferd med å gå enda lengre. I Sverige har mann tatt skritt for å utvide begrepet forvaltningsansvar (fiduciary duty) slik at det kan fange opp mer enn maksimal profitt til eierne.

  • Aktivisme. Aksjonærer har i økende grad begynt å fremme resolusjoner om ESG-faktorer i selskapenes generalforsamlinger. Dette har gitt store investorer muligheten for å bruke sine stemmer til å fremme slike syn, og det har det i økende grad gjort. Det norske oljefondet har stemt for endringer i flere selskapers styring – blant annet ved å stemme mot at administrerende direktør også skal være styreleder – noe som er mer vanlig i USA.

Powered by Labrador CMS