Ledelse

Microsoft-leder Satya Nadella

Endret organisasjonskulturen - snudde selskapet

Microsoft-leder Satya Nadella er kåret til årets person av avisen Financial Times.

Publisert Sist oppdatert

I begrunnelsen skriver avisen at Nadella skiller seg ut selv i en tid hvor teknologi- og dataselskapene utøver en dominerende posisjon i den globale økonomien.

Under hans ledelse de siste seks årene har Microsoft-aksjonærer fått utrolige 1000 milliarder dollar i avkastning.

Den bragden er enda mer imponerende hvis man ser tilbake til 2013 da han tok over som 46-åring. Den gangen var det mange som trodde selskapet var dømt til å bli forbipassert av Facebook og Google, som syntes bedre tilpasset den datadrevne fremtiden.

Folk flest «googlet» - nesten ingen «binget» med Microsofts søkemotor Bing. Oppkjøpet av Nokia hadde heller ikke gjort Microsoft til en aktør i smarttelefonmarkedet.

Nadella var raskt ute med å legge ned hele mobil-satsingen. Når selskapet snart er blant verdens mest verdifulle igjen, skyldes det at han økte satsingen på skytjenester.

Kulturendring

Nadella vokste opp i Hyderabad i India og gikk på eliteskolen Indian Institute of Technology. Senere studerte han ved University of Wisconsin.

Da han begynte i Microsoft var det først for å jobbe med operativsystemet Windows, men etter hvert ble han satt til å utvikle søkemotoren Bing. Det var først da han fikk ansvaret for skytjenesten Azure som skulle bli selskapets fremtid at han ble en aktuell kandidat som toppleder.

Han har en sønn med cerebral parese.

Ifølge FT lykkes Nadella bedre enn konkurrentene på å fremstå som ydmyk og klar over de negative sidene ved teknologiselskapenes økende makt.

Nadella får skryt fra ledelsesprofessor Michael Cusumano ved MIT. "Han har fått inn en ny kultur i selskapet og ny entusiasme", sier han til FT.

Organisasjonskulturen i Microsoft ble tidligere gjerne beskrevet som beinhard og individualistisk.

Powered by Labrador CMS