Ledelse

– Daglig fysisk tilstedeværelse er ikke nødvendig for god ledelse. Det bør være mulig å gå ned i stillingsprosent en periode, selv om du er toppleder, mener Forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen.

– Her må det tenkes nytt!

Organisasjonen Lederne tar til orde for at også toppledere må ha mulighet til redusert arbeidstid i perioder.

Publisert Sist oppdatert

Forbundsleder Audun Ingvartsen i organisasjonen Lederne mener det bør legges til rette for at ledere kan ha redusert stilling i perioder, når det er praktisk mulig å få det til.

– Daglig fysisk tilstedeværelse er ikke nødvendig for god ledelse. Det bør være mulig å gå ned i stillingsprosent en periode, selv om du er toppleder.

Dagens Perspektiv spør: Er det mulig å være toppleder på deltid?

Behov for fleksibilitet

De fleste arbeidstakere har ifølge arbeidsmiljøloven rett til redusert arbeidstid, hvis de har fylt 62 år eller det er velferdsmessige grunner til at de har behov for det, og det ikke er til vesentlig ulempe for virksomheten. Mange toppledere og ledere er derimot unntatt lovens arbeidstidsbestemmelser og har dermed ikke denne rettigheten.

Ingvartsen peker på at det kan være flere årsaker til at noen har behov for en midlertidig nedtrapping.

– Det kan være mange grunner til at man er i en situasjon hvor det er ønskelig. Det kan for eksempel være familiære omsorgsbehov eller sykdom som gjør at man må jobbe litt mindre en periode, men ikke ønsker å si fra seg lederstillingen av den grunn.

Lederne organiserer om lag 17.000 ledere i både offentlig og privat sektor. De representerer alt fra plattformsjefer til barnehagestyrere og rådmenn.

Det kan være familiære omsorgsbehov eller sykdom som gjør at man må jobbe litt mindre en periode

En av tre nordmenn positive

En tredjedel av norske arbeidstakere støtter Ledernes syn. Temaet er lite undersøkt, men tilbake i 2011 gjennomførte bemanningsselskapet Randstad en omfattende arbeidsmarkedsundersøkelse som viste at 32 prosent mener det er mulig å være leder i deltidsstilling.

– Synet på lederrollen kan være i ferd med å endres, kommenterte Camilla Grana, daglig leder i Randstad i Norge, da undersøkelsen ble lagt fram.

– Det ser ut til at flere arbeidstakere mener en moderne leder ikke nødvendigvis trenger å være fysisk tilstede eller være tilgjengelig hele arbeidsdagen. Det kan samsvare med et syn på lederen mer som en strategisk rådgiver enn en ren arbeidsleder, mener Grana.

Undersøkelsen tyder på at arbeidstakere i flere andre land er enda mer positive. 43 prosent av danskene og 36 prosent av svenskene mener det lar seg gjøre å kombinere ledelse med deltid, mens hele 62 prosent av sveitsiske arbeidstakerne mener sjefen kan gå tidlig hjem fra jobb.

Synet på lederrollen kan være i ferd med å endres

Styre og eiere bremser

Audun Ingvartsen i Lederne mener det ofte er virksomhetenes styre og eiere som er skeptiske til at lederen skal ha redusert arbeidstid.

– Her må overordnet ledelse begynne å tenke nytt, oppfordrer han.

Viktig for å holde på talenter

Han tror virksomheter som åpner for fleksible løsninger og mulighet for redusert stilling når det trengs, vil være attraktive arbeidsgivere.

– Det kan være et konkurransefortrinn for å beholde sentrale medarbeidere med viktig kompetanse. Hvis de får mulighet til å beholde posisjonen sin og man finner løsninger, kan de ønske å bli der lenger. Dette kan være viktig for yngre ledertalenter og spesielt kvinner.

Det kan være et konkurransefortrinn for å beholde sentrale medarbeidere

Finne praktiske løsninger

Han mener dagens arbeidsliv ser annerledes ut enn tidligere, og gjør den praktiske tilretteleggingen lettere. Dessuten viser han til at mange arbeidsplasser allerede har medarbeiderne spredt på ulike steder.

– Med Skype, PC og mobiler kan du ha god kontakt selv om du ikke er fysisk tilstede hele tiden. Om du sitter på et kontor hver dag eller på en brøkstilling, så tror jeg du kan utøve den ledelsen, sier han.

Balansegang

Ingvartsen understreker at det vil være store variasjoner mellom ulike bransjer, og at man i hvert enkelt tilfelle må jobbe fram praktiske løsninger sammen med styret og resten av virksomheten.

Han legger til at det fortsatt er viktig med tilstedeværende ledere.

– Det er selvfølgelig en balansegang. Det har betydning at ledere er tilgjengelige for sine medarbeidere, så her må det utøves skjønn.

Powered by Labrador CMS