Ledelse

Fra venstre: Styreleder Ivar Koteng, daglig leder Tove Dyrhaug og sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye.

– Modig av Rosenborg

Etter mye bråk, men også sportslig suksess, ba Rosenborg om en uavhengig, ekstern evaluering av klubben og hvordan den har fungert i 2018. Ingen er fredet.

Publisert Sist oppdatert

Rosenborg er modige når de ber om en ekstern evaluering av 2018-utgaven av klubben, mener professor i Sports Management ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter.

Etter en henvendelse fra organisasjonsleder Trond Alstad, ble det klart at forskerne Per Morten Schifloe og Martin Rasmussen, begge tilknyttet avdelingen Studio Apertura ved NTNU Samfunnsforskning, skal lede evalueringsprosessen.

– Er prosessen åpen, og alle stemmer blir hørt og tatt alvorlig, får klubben mye igjen for dette. Men det avhenger av hvordan prosessen blir gjennomført. Det er modig av Rosenborg, sier Gammelsæter.

Dette blir første gangen forskerne har evaluert en fotballklubb, sier de til Aftenposten:

– Vi har en lang historie med ulike former for evaluering. Men vi har aldri evaluert en fotballklubb før, og må tilpasse opplegget til den situasjonen. Det blir tre separate opplegg: for spillergruppa, det sportslige støtteapparatet, og administrasjonen. En del av evalueringen er felles, mens noe er tilpasset hver av de tre gruppene. Målet er at vi skal lage en rapport med tre deler, men vi skal også se på samspillet mellom de tre avdelingene, sier Per Morten Schiefloe til avisen.

– Like viktig som i næringslivet

Ifølge Hallgeir Gammelsæter er denne evalueringen like viktig som en tilsvarende evaluering i næringslivet, som er mer vanlig.

– Rosenborg skal være en åpen klubb, og denne prosessen krever mot. Ledelsen vil vinne autoritet på dette. Men ledelsen må også kunne ta imot kritikken og handle etter den, presiserer han.

Foto Styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Det har særlig vært fokus på styreleder Ivar Koteng og hans rolle i prosessen rundt sparkingen av trenerne. Til tross for Kotengs posisjon, er han ikke fredet i prosessen, mener Gammelsæter:

– Slike prosesser kan avdekke kritikk av strukturer og maktutøvelse. Det kan føre til at personer må tre til side. Ingen er større enn klubben. En evaluering kan også konkludere kritisk mot enkeltpersoner i ledelsen, forklarer han.

Han legger til at organisasjoner som klarer å gjennomføre slike prosesser som regel kommer styrket ut av disse.

Godt år, til tross for bråk

2018 var et merkelig år for fotballklubben Rosenborg. Trønderne på brakka er kjente for åpenhet, godfot-teorien, Nils Arne Eggen og suksess, både i Norge og i Europa.

Når året summeres opp ser sesongen riktig bra ut: Klubben tok «the double» (vant både serie og cup) og kvalifiserte seg for Europacup-spill, der de i siste kamp sørget for å sende et av topplagene i tysk Bundesliga ut av turneringen.

Foto Professor i Sports Management ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, mener Rosenborg er modige som har bestilt en ekstern evaluering av klubben og hvordan den har fungert i 2018. Foto: Høgskolen i Molde.

Men bak resultatene ligger det mye grums, og senere denne måneden skal noe av dette løftes opp i rettsalen. Trenerne Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun fikk ifølge dem selv sparken ut av det blå i midten av juli, på kritikkverdig vis: Ingebrigtsen via sms, og Hoftun i et rom fullt av folk. Rosenborg ledet på dette tidpunktet serien, og var på vei inn i Europa League.

Ifølge styreleder Ivar Koteng var resultatene gode, men det hadde ikke skjedd nok utvikling til at han kunne la trenerne fortsette.

Alt på stell i april

Da Dagens Perspektiv snakket med organisasjonsleder Trond Alstad i april, kunne han ikke få fullrost trener Kåre Ingebrigtsen nok:

– Helt siden han kom i 2014 har han jobbet med kulturen, og etterhvert har han bygget en sterk kultur her. Det er den som har gitt oss mesterskap, sa Alstad den gangen.

Foto Organisasjonsleder i Rosenborg, Trond Alstad. Foto: Privat.

Den manglende fremgangen i Europa og stadig mindre suverenitet i den hjemlige serien ble utslagsgivende for styret da beslutningen om å sparke trenerne ble tatt. I dag leter Rosenborg etter ny trener, etter at det ble klart at vikartrener Rini Coolen ikke får jobben på permanent basis. Rosenborg gikk høyt ut, men har begynt å skrape i bunnen av tønna etter trenere i konkurrerende klubber i Eliteserien. Det er trenere i klubber som har plassert seg godt under Rosenborg på tabellen som har fått tilbud eller har blitt kontaktet. Etter mye frem og tilbake tyder mye på at Haugesund-trener Eirik Horneland har takket ja til stillingen. Alt står å faller på om Haugesund er villige til å la ham gå. Horneland var først bare aktuell til en assistentjobb, men valgte å takke nei, ifølge VG.

Fansen ikke fornøyd

Men Rosenborg er en storklubb, og et navn som Horneland klinger ikke særlig godt hos fansen. I et åpent brev til styret i klubben advarer supporterfraksjonen Kjernen mot å ansette Horneland.

«Det er Bjørn Hansen (den tidligere assistenten til Nils Arne Eggen, red.anm.) han minner oss om, ikke Nils Arne Eggen. Han minner oss ikke om den ubestridte eneren på benken, på brakka og i mediene. Han minner oss om sidekicken. Vi ser han ikke være den samlende faktoren i klubben. (...) Den som får spillerne til å ha troen på at man “kan klare alt” i Rosenborg også, man må ikke reise ut for å få drømmene til å nås», skriver Kjernen i brevet.

De tidligere Rosenborg-trenerne Erik Hoftun (til venstre) og Kåre Ingebrigtsen går til sak mot Rosenborg. Foto Ned Alley / NTB scanpix

Supporterne er også klare på hva konsekvensene vil bli, dersom Rosenborg går videre med Horneland:

«Det kommer til å bli færre av oss som møter opp. Engasjementet vil slukne. Og da vil grepene, som ble gjort for å bygge en sterkere klubb, ha den motsatte effekten», poengteres det.

Kjernen har over 2150 medlemmer, og gir uttrykk for at de forstår at man ikke alltid får førstevalget. Samtidig ber de Rosenborg om ikke å gå for det «nest beste». De vil heller at klubben venter med å finne en ny hovedtrener.

Gjennomførte prosess i Molde

Hallgeir Gammelsæter har tidligere gjennomført en lignende prosess med fotballklubben Molde. Den gangen var fokuset mindre på ledelse og drift, men mer på betydningen av klubben i lokalmiljøet og regionen. Ifølge Gammelsæter ga evalueringen mersmak for klubben:

– Vi fikk satt tall på viktigheten av klubben. Det var dessuten både nyttig og viktig for sponsorer. Vi fikk også synliggjort hvor mange arbeidsplasser som ble skapt i og i tilknytning til klubben, forklarer han.

Han understreker at evalueringen Rosenborg skal igjennom er mye tøffere.

– Dersom det skjuler seg noe under teppet, kan det bli bråk, sier han.

Moldenseren trekker frem at Adreseavisa har stilt spørsmål ved Rosenborgs åpenhet. Flagget ble heist, men klubben har måttet svare for seg.

– Det å ha mot til å ta til seg kritikk er vanskelig, men jeg mener at toppidretten skal være sterk nok til å klare det, sier han.

Han nevner tidligere håndballtrener Marit Breivik som en person, via sin tilknytning til Olympiatoppen, som en fagperson som gjør slike evalueringer.

– Autoritetskulturen i fotballen går på mange måter motsatt vei. Det er ennå ikke åpenbart at fotballklubber skal gjennomføre slike prosesser, sier han.

Dagens Perspektiv har bedt organisasjonsleder i Rosenborg, Trond Alstad, om en kommentar til evalueringsprosessen, men har foreløpig ikke fått svar.

Powered by Labrador CMS