Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Norske økonomidirektører føler seg tryggere enn sine europeiske kollegaer

Økonomidirektører i EU er mer usikre og har en stadig nedadgående risikoappetitt sammenlignet med de norske.

Publisert Sist oppdatert

Deloittes European CFO Survey spring 2019 viser at to tredjedeler av europeiske økonomidirektører mener at den finansielle og økonomiske usikkerheten som deres virksomhet står overfor er høy.

I høst var økonomidirektørene utenfor Euro-området mer usikre på fremtiden enn de innenfor. Undersøkelsen viser at de norske direktørene er de som er minst bekymret for fremtiden.

Halvparten av alle økonomidirektørene i Europa oppgir at de tror det er sannsynlig at vi får en ny krise i eurosonen de neste årene.

De mest usikre direktørene

Høyest grad av usikkerhet finner man i Storbritannia, hvor 96 prosent oppgir å være usikre. Dette står i sterk kontrast til Norge, som med 17 % har den laveste scoren på spørsmål om usikkerhet.

Høsten 2018 oppga 27 prosent av økonomidirektørene i Euro-området at de trodde en ny krise i Euro-området i løpet av de neste 12 månedene var sannsynlig.

Dette tallet har økt til hele 46 prosent våren 2019. Også utenfor Euro-området er tendensen den samme, der andelen øker fra 34 til 41 prosent.

Risikoviljen har aldri vært lavere

Kun en av fem økonomidirektører mene nåværende tidspunkt er godt egnet for å ta større risiko.

Siden den første europeiske undersøkelsen våren 2015, har aldri risikoviljen vært lavere. Mest risikovilje finner man i Østerrike, hvor 39 prosent mener tiden er inne for å ta større risiko.

Kurven er også nedadgående hva angår tanker om økt pengebruk og nye ansettelser. Økonomidirektørene som tror de vil øke utgiftene de neste 12 månedene går ned fra 39 prosent i høst til 36 prosent nå.

Der 35 prosent av direktørene så for seg å øke antall nyansettelser de neste 12 månedene i høst, er tallet nå 32 prosent.

Irske direktører er mest positive her, hvor 65 prosent har troen på økning i antall nyansettelser og 68 prosent tror på økt pengebruk.

Naboen Storbritannia er den rake motsetningen, hvor ni prosent tror på økt pengebruk og 5 prosent ser for seg økning i nyansettelser.

Powered by Labrador CMS