Ledelse

Med strategi frihet skal Petter Erik Nyvoll og Maria Rygge hjelpe deg å selge kompetansen din digitalt til millioner av kroner.

Slik lykkes du med å bli din egen sjef

Petter Erik Nyvoll og Maria Rygge gir deg en masterclass i markedsføring med sin nye bok.

Publisert Sist oppdatert

For tre og et halvt år siden tilbrakte de påsken i Cabarete i Den dominikanske republikk. Der bodde de ved vannkanten og kunne gå barbent på sandstranden hver morgen. Det tok ikke lang tid før de ble frelst av idéen om å forlate det kjølige Norge til fordel for en strand i Vietnam. På mer eller mindre permanent basis.

– Suksessen vår er at vi faktisk har greid å få til salg og markedsføring, sier Nyvoll.

I 2019 leverer Nyvoll og Rygge alle tjenestene sine digitalt og kan i prinsippet jobbe fra hvilket som helst sted i verden. Deres forretningsidé er enkel, men kløktig: Via webinarer og digital kursing i salg og markedsføring, hjelper paret spirende gründere i Norden med å kickstarte den digitale bedriften sin.

De spesialiserer seg på å lære bort salg av kunnskapsprodukter, og kundebasen består av alt fra hundetrenere, yogalærere, konsulenter, advokater og folk som vil lære foreldre å bli bedre fotballtrenere.

Nå rådfører Nyvoll og Rygge 100-120 faste medlemmer, et titalls individuelle kunder og 8000 e-post-abonnenter. I løpet av de siste to årene har de hjulpet kunder til å selge for over 100 millioner kroner på nett.

Dropp plan B

Så hva kjennetegner de som virkelig skaper suksess? Å ikke ha en plan B, mener Nyvoll og Rygge.

– Kjør på med plan A, sier Nyvoll.

De opplever at det er en klar sammenheng mellom de som velger en metode og følger den slavisk, og de som oppnår suksess.

– Vi sier til kundene våre at de trenger ikke nødvendigvis høre på oss, men at de må finne en metode, og følge den. Ikke forsøk å finne ti oppskrifter og vingle underveis. Da blir det fort slitsomt, sier Rygge.

Er man ikke overbevist selv, er det vanskeligere å overbevise målgruppa. Mange har mentale sperrer når det kommer til salg, men suksess oppnås ikke uten at man følger strategi, mener Nyvoll. Å selge er dessuten i bunn og grunn å hjelpe.

Livredd for å selge

– Jeg har vært livredd for å selge. Jeg tenkte jeg presset ting over hodene til folk. Det var en stor ting for meg å godta det, kjenne det og tro på det. At jeg kan gjøre en forskjell for folk ved å hjelpe dem med å finne en løsning, sier Rygge.

– Hvis du sitter på en løsning uten å dele den, så er du jo faktisk ganske kjip, legger hun til.

Nyvoll er enig. For ham handler det om en interesse og nysgjerrighet på nye mennesker. Og dersom han innser at han har noe han kan hjelpe dem med i retur, så er det naturlig for ham å selge det.

– Ofte sitter jeg og snakker med kundene mine og innser at min tjeneste er akkurat den de trenger. Da selger jeg mye hardere. Andre ganger hører jeg at det ikke er så viktig for dem med mine tjenester, og da selger jeg det heller ikke så hardt, sier han og understreker at salg handler om å finne en match.

Hvis du sitter på en løsning uten å dele den, så er du jo faktisk ganske kjip

Og selv om man tidvis fremdeles møter på stereotypiske holdninger basert på Onkel Skrue-typer, sær-skandinavisk jantelov og bildet av selgeren som en lurendreier, er ikke gründermiljøet lenger like uglesett. Selgere blir ikke lenger like lett satt i en negativ bås. Når Nyvoll og Rygge lærer kunder å selge, er det den gode salgsopplevelsen som vektlegges.

– Det gjør at mange får et helt nytt syn på salg. De innser at - ‘åja, jeg skal bare bry meg om personen og finne ut hvem det er!’ og at det er en naturlig prosess at det blir et salg til slutt, sier Nyvoll.

– Mye har forandret seg i Norge de tjue siste årene, sier Nyvoll som ikke så sjeldent pleide å bli kalt kremmer da han satset som fulgt på salg i begynnelsen av 20-årene.

Våg å gå på trynet

Det er ingen vits i å gå og bekymre seg for at det skal oppstå problemer, for det er det bare å innse at kommer til å skje først som sist. Men når feil først har skjedd, kan det vært lurt å være åpne om dem. Da parets forrige bedrift gikk konkurs i 2015, brukte de sin egen historie for å rådføre andre. Det tok ikke lang tid før de innså at dette kun skapte mer tillit.

– Ting er ikke så skummelt. Da vi gikk konkurs tenkte jeg at vi hadde mistet all troverdighet og at jeg ikke hadde fått det til. Men da vi begynte å holde foredrag om konkursen, kom det flere som sa at de hadde gått konkurs selv og at det jo ikke var så farlig, sier Nyvoll.

Han forteller at det ikke tok lang tid før historien om og åpenheten rundt konkursen hadde bragt dem til et nytt nivå av troverdighet.

En eller annen gang kommer noe til å krasje

– Det er en motivasjon i seg selv at vi tør å gå på trynet, sier Rygge.

– En eller annen gang kommer noe til å krasje. Det har det gjort for oss, det har det gjort for alle. Men hvis man skal gå rundt og være redd for det, så kan du like gjerne sørge for at det krasjer med en gang, for det kommer uansett til å skje før eller siden, sier Nyvoll.

Alt gründerskap og frilansing er i bunn og grunn risiko, påpeker Rygge. For henne og Nyvoll handler det om å få folk til å våge. Og å ikke angre på noe man ikke har gjort.

– Motivasjonen min for å si til folk at de skal ta risiko, er jo at de kan få det bedre. At de kan ha det morsommere, at de kan gjøre en større forskjell, at de kan leve det de drømmer om.

5 tips når du skal selge kunnskap

1. Finn ut hvem du er og vit hvem du snakker til

Dette handler om å definere målgruppen din og hvilken løsning du presenterer for dem. Petter Erik Nyvoll oppfordrer enhver gründerspire til å stille seg selv spørsmålet: Hvorfor skal min målgruppe høre på meg? Hvilke erfaringer har du som din målgruppe kan dra direkte nytte av? Når du har definert dette, vil troverdighet mellom deg og målgruppa etableres og kan utvikle seg. Jo spissere målgruppe, jo lettere er det å vite hvem man selger til, understreker Nyvoll og Rygge.


2. Vær autentisk

Når du har definert målgruppen, må du presentere dem med en løsning de faktisk har nytte av. Skal du selge kunnskapsprodukter, henger målgruppen din ofte tett sammen med hvem du selv er. Du er den foretrukne personen å søke råd hos for din målgruppe fordi du har gått gjennom noe spesifikt og har en historie målgruppen kan kjenne seg igjen i. 


3. Begynn å selge - fort


Det er ikke noe poeng i å vente med og selge, ifølge de to gründerne. Det er nemlig lettere å vite hva man skal selge, enn å faktisk selge det. Kun når man har testet produktet på markedet, vil man kunne vite hvilke justeringer man eventuelt må trå til med. Og jo fortere man vet dette, jo fortere kan man også forbedre tjenesten - og tjene mer.

4. Tenk business hele veien

Det kan være vanskelig å sette en verdi på produktet man selger. Det er viktig å ta seg betalt nok, og med utgangspunkt i markedet. Riktig prising er viktig, for målet er å lage en business man kan leve av. Skal man selge kunnskap, kan man ikke tenke at man skal lage et digitalt kurs - man må tenke at man skal bygge en bedrift. 


5. Finn en mentor

Suksessfulle gründere og frilansere liker friheten, men søker også felleskap. 
De som aktivt søker ny kunnskap, kommer seg raskere videre og unngår mange "dumme" feil. Petter Erik Nyvoll omtaler det som å nå “next level”, mens Maria Rygge poengterer at det er viktig å ha noen som kan løfte deg. Det er veldig nyttig å søke råd fra eksperter som kan hjelpe deg å se hva du kan få til, ifølge paret.

Powered by Labrador CMS