Ledelse

Konsernsjef i ­Schibsted, Kristin ­Skogen Lund, er en av svært få kvinnelige toppledere i norsk næringsliv. Det kunne sett annerledes ut hvis flere virksomheter hadde vært fleksible og gitt mulighet for redusert arbeidstid i perioder, mener forsker Mari Teigen.

– Ville gitt flere kvinnelige toppledere

Hadde flere virksomheter vært fleksible og gitt ledere mulighet for redusert arbeidstid i perioder, ville vi hatt flere kvinnelige toppledere, mener forsker Mari Teigen.

Publisert Sist oppdatert

Hun jobber på Institutt for samfunnsforskning, og leder Core – Senter for likestillingsforskning.

– Det er en del forventninger og krav i arbeidslivet som gjør det krevende å forene topplederstillinger med å delta i familielivet på en likeverdig måte, forteller hun.

Dagens Perspektiv spør: Er det mulig å være toppleder på deltid?

Topplederjobb og familieliv

Utfordringen med å kombinere jobb og familie er en viktig grunn til at det er få kvinner i topplederstillinger, spesielt i næringslivet.

Foto Utfordringen med å kombinere jobb og familie er en viktig grunn til at det er få kvinnelige toppledere, forteller forsker Mari Teigen. Foto: ISF

– En rapport vi har laget om toppledere i finansbransjen viser at kvinner peker på belastningen ved å kombinere familie og arbeid som medvirkende til at de ikke søker seg mot de mest krevende lederstillingene, sier Teigen.

– Det handler blant annet om hvordan finansbransjen organiserer de mest karrierefremmende løpene. For eksempel må man ofte være tilgjengelig døgnet rundt og har individuelt ansvar for et sett med klienter. De vi har spurt sier at det burde være mulig å organisere dette på en mer fleksibel måte, så det går an å ha et familieliv ved siden av.

Trenger mer fleksibilitet

Hun forteller at forskere peker på ulike faktorer når de skal forklare hvorfor det er få kvinner i topplederstillinger.

– Det er noen som vektlegger kvinners egne valg, mens andre viser til diskriminering i arbeidslivet. Jeg tror ikke det er enten eller. Det handler blant annet om at det går an å organisere ting på en annen måte, som ville gitt ganske annerledes resultater.

Det handler blant annet om hvordan finansbransjen organiserer de mest karrierefremmende løpene.

Redusert «mertid» ofte mest aktuelt

Hun presiserer at deltid er lite utbredt blant høyt utdannede kvinner generelt. Det er mye vanligere i helse- og omsorgsyrkene, der en stor andel jobber deltid.

– Ofte kan det handle om å få redusert «mertid» heller enn å gå ned til deltid, det kan være tøft nok å begrense seg til å jobbe hundre prosent.

Det burde være mulig å organisere dette på en mer fleksibel måte, så det går an å ha et familieliv ved siden av

Deltid bør være mulig i perioder

Hun mener likevel det burde være mulig å organisere arbeidslivet slik at det er mulig å jobbe i redusert stilling.

– Ja, i perioder, hvorfor ikke? Det er ofte et spørsmål om hvordan man velger å organisere ting. Man får jo til andre tilpasninger når folk skal inn og ut av prosjekter eller andre jobboppdrag. Dette vil man ofte kunne få til, hvis det er vilje til det.

– Ville det vært flere kvinnelige toppledere hvis det ble lagt til rette for at man i perioder kunne hatt noe redusert arbeidstid?

– Ja, det tror jeg definitivt.

Powered by Labrador CMS