Ledelse

Et at rådene fra helsemyndighetene er å styrke renholdet på arbeidsplassen, spesielt for kontaktpunkter som berøres hyppig, som tastaturer, kaffemaskiner, dørhåndtak og heisknapper.

Slik reduserer du smitte på arbeidsplassen

Etter hvert som kontorene gjenåpnes og de ansatte skal tilbake, gjelder det å minimere smittespredning. Her er de 12 viktigste punktene å følge.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har oppsummert de viktigste rådene fra helsemyndighetene og veilederen utarbeidet av NHO, LO og Arbeidstilsynet pr 15. mai 2020.

Veien tilbake til kontoret

Dagens Perspektiv setter søkelys på åpningen av norske arbeidsplasser etter koronakrisen. Hvem tas først tilbake, hvordan redusere smitte på kontoret og hva betyr pandemien for utformingen av norske kontorlokaler på sikt?

  1. Instrukser til ansatte. Alle ansatte som vender tilbake til kontorarbeidsplassen etter hjemmekontor, skal settes inn i nye smittevernrutiner. Ansatte må følge rådene om personlig smittevern som god hånd- og hostehygiene, holde avstand til hverandre og holde seg hjemme selv ved lette symptomer på luftveisinfeksjon. Informasjonen bør også være lett tilgjengelig i kontorlokalet.

  2. Forsterket renhold. Det bør vurderes å forsterke renholdet, spesielt for kontaktpunkter som berøres hyppig. Håndsprit og servietter samt søppelbøtte bør også plasseres på hyppig besøkte steder, som ved inngang og ved kaffemaskin.

  3. Minst 1 meter avstand hele arbeidsdagen. Det bør holdes minst én meters avstand mellom personer gjennom hele arbeidsdagen. Avstanden må holdes både i møter, i kantine eller spiseplasser, ved innganger, heiser og lignende der det kan oppstå trengsel.

  4. Minst 2 meter avstand mellom arbeidsplasser. Er man nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter sammenhengende med en person som er bekreftet syk med covid-19, så er dette definert som nærkontakt og vil utløse krav om karantene. Det kan derfor være lurt at ingen sitter og jobber nærmere enn 2 meter, og vurdere å bare bruke annen hver plass og merke plasser som ikke skal brukes. I tillegg bør det gjøres en vurdering av behov for fysiske skiller.

  5. Faste arbeidsplasser. Det bør brukes faste arbeidsplasser så langt det lar seg gjøre, ifølge Helsedirektoratet. LO, NHO og Arbeidstilsynet anbefaler også at alle har fast plass, egen pc med tastatur, datamus mv. Dersom man må dele arbeidsplass, bør mulige kontaktflater rengjøres mellom hver bruker.

  6. Trygge møter. Bruk av digitale møter bør vurderes som alternativ til fysiske møter. Hvis fysiske møter er helt nødvendig, legg til rette for å opprettholde god avstand: Store rom, kort tid og færrest mulig deltakere. Registrer oversikt over hvem som er på møtet, i tilfelle behov for smittesporing.

  7. Bruk hjemmekontor til å redusere trengsel. For mange virksomheter kan en delvis hjemmekontorløsning, der ansatte har hjemmekontor en eller flere dager per uke, være et godt virkemiddel for å redusere antall personer som er på jobb samtidig. Å legge til rette for fleksibel arbeidstid er også en måte å unngå trengsel.

  8. God ventilasjon. Temperatur og luftkvalitet har betydning for smittespredning. Gå gjerne i dialog med huseier for å sikre at ventilasjonsanlegg fungerer tilfredsstillende. Sørg for at arbeidsplassen blir forsynt med frisk luft og har god luftfuktighet.

  9. Trygg lunsj. Intensiver renholdet i kantine eller felles kjøkken, unngå buffet og fordel hvem som har tilgang til kantinen når, for å unngå trengsel. Sørg for tilstrekkelig (minst én, helst to meter) avstand mellom sitteplassene i kantinen.

  10. Tenk bevegelsesmønstre og arbeidsrutiner. Er det områder hvor det kan danne seg kø eller bli trengsel? Se på hvordan dere kan unngå det, for eksempel ved å legge til rette for at en vei brukes inn og en annen ut. Unngå heis hvis trapp er mulig.

  11. Lag en plan for gradvis gjenåpning. Ved gjenåpning kan det være hensiktsmessig å gjennomføre dette gradvis, selv når nasjonale eller lokale retningslinjer tillater en større gjenåpning. LO, NHO og Arbeidstilsynet anbefaler i sin veileder å lage en plan for en gradvis opptrapping av oppmøte, eventuelt en form for rullering av de ansatte, for å ivareta hensyn til helse og sikkerhet.

  12. Legg til rette for individuell transport til jobb. For å unngå smitterisiko ved offentlig transport kan virksomheten bistå med garasje eller parkeringsplass, sikker oppbevaring av sykler og oppfordre til å gå til jobb dersom det er en mulighet.

Kilder: Helsedirektoratets veileder «Smitteforebyggende tiltak på arbeidsplasser» og veileder utarbeidet at NHO, LO og Arbeidstilsynet: «Veileder ved gjenåpning av kontor».

Powered by Labrador CMS