Ledelse

Å jobbe fra ulike steder kan være utfordrende når man skal løse komplekse oppgaver eller jobbe kreativt sammen, ifølge Alexander Sandvik, førsteamanuensis i ledelse ved NHH. Dette gjelder særlig hvis man ikke kjenner folk så godt fra før,

– Å gi ansatte mer frihet er en farbar, god vei

– Vi har flere studier som viser at tillitsbasert ledelse er positivt for de ansattes prestasjoner, sier Alexander Sandvik, første­amanuensis i ledelse ved NHH.

Publisert Sist oppdatert

Alexander Sandvik ved Norges Handelshøyskole (NHH) forsker på ledelse; herunder motivasjon, kreativitet, fjernledelse og verdibasert ledelse. Han studerer nå et delprosjekt i Telenor, men kjenner ikke endringene Telenor gjør på konsernnivå annet enn fra media.

Sandvik og kollegaene har imidlertid studert fjernledelse, motivasjon og arbeidsmåter i flere selskaper. De, og andre andre forskere, har studier som viser at myndiggjørende, tillitsbasert ledelse påvirker medarbeidernes prestasjoner positivt.

– Hvorfor presterer de ansatte bedre?

– En av de viktigste årsakene er at økt frihet ofte skaper økt engasjement. De tar selv initiativ og forstår hvordan de kan bidra for å nå målene og få til ting.

Slik skal Telenor endre måten de jobber på

Kreative utfordringer

En utfordring med ansatte som jobber på ulike steder, ligger ifølge Sandvik i koordinering. Dette gjelder særlig hvis medarbeidere skal løse komplekse arbeidsoppgaver og jobbe kreativt sammen med folk de ikke kjenner så godt fra før.

– Det er lett å undervurdere utfordringene i det å få til disse tingene sammen med folk man ikke kjenner. Men når man først har funnet ut av det, kan denne måten å jobbe på være mer effektiv enn tradisjonelle arbeidsmåter, sier forskeren.

Når det gjelder Telenor, så registrerer han de går for en mellomting, med fjernarbeid kombinert med enkelte dager på kontoret.

– Da får de fleksibilitet, samtidig som kontordagene kan sikre en viss koordinering. Jeg tenker at det å møtes fysisk er viktig for kunnskapsdeling, kulturbygging og relasjonsbygging. Fysiske møter er også positivt ved kreative og komplekse arbeidsoppgaver.

Fysiske møter er positivt ved kreative og komplekse arbeidsoppgaver.

Kan bli mer målstyring

På generell basis er en av farene med fjernledelse at ledelse kan bli mer transaksjonsorientert, påpeker forskeren. Han viser til at fjernledelse kan gi mer prestasjons- og målstyring, og at dette kan gå utover kreativiteten, fordi forhåndsdefinerte mål blir det viktigste. Han minner også om at selvledelse er noe det er lett å ta for lett på, og viser til at det er noe man bør trene på og skape en kultur rundt.

Digitale verktøy og fjernledelse er ikke nytt. Mye av den programvaren for digitalt samarbeid vi nå har tatt i bruk for fullt i Norge, lenge har vært brukt i Silicon Valley i USA; det kreative sentrumet for mange verdens største IT-selskaper.

– Man kunne jo tenkt seg at man hadde utradert hele Silicon Valley, fordi folk satt over hele USA. Men det har ikke skjedd. Folk bosetter seg der fortsatt, fordi det er noe med å faktisk være der. Digitalt samarbeid kan ikke erstatte fysiske møter og samarbeid fullt ut. I hvert fall ikke når det kommer til kreativitet, sier Sandvik.

Powered by Labrador CMS