Ledelse

Advarer mot å følge det faste organisasjonskartet når beslutninger skal tas i krisetider

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Når vi tar beslutninger, er det vanlig å gå i den fallgruven at vi følger det vante organisasjonskartet når vi skal hente inn input, skriver MIT Sloan School of Management i en pressemelding.

Alex 'Sandy' Pentland, direktør for MIT’s Connection Science program og MIT-gruppen Media Lab Human Dynamics, advarer i pressemeldingen mot denne fremgangsmåten.

En studie han har gjort sammen med høyskolelektor ved MIT Sloan School of Management, Abdullah Almaatouq, viser at du trenger ulike mennesker til å adressere ulike problemer for å ta bedre beslutninger.

Ifølge pressemeldingen finner Pentland og Almaatouq i studien at det å endre på hvilke personer som får ansvar, basert på problemstillingens natur, fører til både bedre kollektiv intelligens og smartere beslutninger.

– I den nåværende krisen er det ikke business as usual. De fleste organisasjoner vil om et år ha forandret seg, så ledere trenger input fra ulike mennesker, uttaler Pentland.

Og dette er ikke de menneskene du allerede har i organisasjonskartet ditt, hevder han.

– Ved å lytte til den riktige gruppen mennesker, kan gruppen ende opp med å bli smartere enn den smarteste personen som er i gruppen fra før, sier han.

Almaatouq viser til at studien deres forsterker ideen om at grupper kan oppnå et høyere intelligensnivå og komme fram til bedre beslutninger enn det individer kan klare alene.

Noe av gevinsten med å bevege seg bort fra statiske hierarkier og organisasjonskart, ligger ifølge disse forskerne i å skape systemer som er bedre i stand til å endre seg som en respons på tilbakemeldinger de får.

Studien Adaptive Social Networks Promote the Wisdom of Crowd er publisert hos PNAS.

Studien er basert på to web-baserte eksperimenter med over 700 deltagere i hvert eksperiment, pluss en simulering.

Powered by Labrador CMS