Ledelse

– Det går ikke an å diskutere de høyeste lønningene og si at alle andre skal ta tak i dette, men vi vil ikke gjøre noe selv, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

Ap vil bremse lederlønningene i staten

Arbeiderpartiet vil sette ned en lederlønnskommisjon for å få kontroll på lønnsveksten i staten og statlige selskaper.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv avdekket 20. februar at regjeringen ikke klarer å bremse lønnsveksten blant statlige ledere. I fjor økte lønnen til de statlige lederne i snitt med hele 4,8 prosent, mens lønnsveksten for arbeidstakere ellers var på 3,6 prosent.

Høy lønnsvekst blant ledere i staten

Dagens Perspektiv har i en artikkelserie avdekket at lønnsutviklingen blant ledere i staten de senere årene har ligget betydelig over befolkningen for øvrig.

Nå vil Ap sette ned en lederlønnskommisjon for å se på hva som kan gjøres med utviklingen, skriver VG. I mellomtiden sier Ap nei til å øke lønna til regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter.

Politikernes lønnsfrys bør vare inntil lederlønnskommisjonen har kommet med sine anbefalinger, mener Ap.

Senterparti-initiativ i Stortinget

– Det går ikke an å diskutere de høyeste lønningene og si at alle andre skal ta tak i dette, men vi vil ikke gjøre noe selv, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til VG.

Ap fremmer forslaget i forbindelse med at Stortinget behandler et forslag fra Senterpartiet om å sette et tak på lederlønninger i staten.

Senterpartiets forslag er å sette et tak på lederlønninger i staten på 15 G, som tilsvarer om lag 1,5 millioner kroner. Ifølge Sp-forslaget skal ingen nyansatte ledere i staten skal tilbys mer enn det, og de som allerede tjener mer skal få «lønnsfrys» og ingen nye lønnsøkninger.

Kommisjonen skal i første omgang få fakta på bordet

Ap vil se an vurderingene fra en lederlønnskommisjon før de konkluderer på tiltak for å begrense lønnsveksten blant statlige ledere.

– Kommisjonen skal i første omgang få fakta på bordet. Hvilke mekanismer er det som har bidratt til at det er blitt sånn, og ikke minst hvordan bidra til å sikre at det skal være en mer likestilt lederlønnsprofil i tillegg. Vi må se helheten i dette. Når de faktaene er på bordet, må vi vurdere hvilke tiltak som det er riktig å iverksette, sier Tajik til VG.

Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget avgir sin innstilling til forslagene på tirsdag.

Powered by Labrador CMS