Ledelse

Bare 20 prosent av norske aksjeselskap er startet og eid av kvinner. Mai Bente Paulsen tilhører denne minoriteten og syns antallet kvinner er altfor lavt.

– Betent å si høyt at man ønsker makt

Leder Mai Bente Paulsen i kommunikasjonsbyrået Something Good sa opp jobben sin fire ganger før hun faktisk sluttet for å følge gründerdrømmen.

Publisert Sist oppdatert

– Selv om jeg ikke kunne kjenne pusten min da jeg sa opp, ville jeg aldri vært foruten erfaringen med å starte opp for meg selv og etablere min egen bedrift, sier hun.

I 2016 hoppet Mai-Bente Paulsen ut i gründertilværelsen etter å ha jobbet som journalist og konserndirektør i NSB.

Under et frokostmøte om likestilling og presentasjon av årets She Index, etterlyser hun flere kvinnelige gründere for å få et bredere mangfold av bedrifter.

– Det å begynne for seg selv er kjempeskummelt. Samtidig er det noe av det beste jeg har gjort, sier hun.

Startet i et kott

Bare 20 prosent av norske aksjeselskap er startet og eid av kvinner. Paulsen tilhører denne minoriteten og synes antallet kvinner er altfor lavt.

– Det finnes mange gründerdrømmer der ute. Det er mange som har lyst til å starte for seg selv, men som ikke gjør det. De tør ikke å ta det steget. Det er dumt, for om disse ideene hadde blitt realisert, hadde vi fått et større mangfold av selskaper, sier hun.

Hennes eget firma, Something Good, har siden oppstarten i 2016 tidoblet omsetningen fra 820.000 kroner til 8 millioner kroner i 2018.

Det er også nesten en tredobling fra 2017, da selskapet endte opp med en omsetning på 2,7 millioner kroner.

– Jeg startet i et kott. Men i dag er vi kommet ganske langt, sier hun.

I fjor økte selskapet omsetningen med 60 prosent, samtidig som de økte antall ansatte med 50 prosent.

– Vi har vokst på veldig kort tid og fått tillit hos nye kunder. Likevel gjør jeg mye jeg ikke kan hver eneste dag som har med det å være arbeidsgiver.

Noe av det som fikk henne til å ta steget å bli sin egen arbeidsgiver var muligheten for å utforme sin egen arbeidsplass. Selv om det skulle ta fire forsøk på å si opp jobben før hun faktisk sluttet.

– Når behovet for å skape noe er større enn søken etter trygghet, må man bare gjøre det.

Nødvendig for vekst

Det er ikke ut i fra et rettferdighetsprinsipp at Paulsen ønsker mangfold og likestilling i bedriften sin. Det springer ut fra et bedriftsøkonomisk perspektiv.

– De virksomhetene som har mangfold, lykkes i større grad på finansielle indikatorer enn de som ikke har det, sier hun.

Når Paulsen rekrutterer, ser hun alltid etter noen som ikke er lik henne selv.

– Det hadde blitt fryktelig slitsomt om alle var som meg, sier Paulsen som nylig rekrutterte to menn som har bikket 50 år.

– Vi trenger også menn som pusher 50 år. Vi trenger kvinner i alle aldre, en miks av etnisiteter og en sammensatt ledergruppe.

En investering

I rekrutteringsprosesser tenker hun alltid på hvordan hun kan sette sammen et team hvor meningsbrytningen blir god.

– Gode diskusjoner og at økt innovasjonstakt er resultatet av en mangfoldig arbeidsgruppe. Jeg vet at mangfold også påvirker hvor mye penger vi har i kassa.

Hun mener næringslivet burde satse på likestilling fordi det rett og slett lønner seg.

– Vi må vekk fra at det å gjennomføre likestilling er en botsøvelse til at det blir sett på som en investering. Likestilling er nødvendig for vekst, sier hun.

Krev ordet

Årsaken til feilfordeling av rekruttering av kvinner tror ikke Paulsen handler om ondskap.

– Det er ikke slik at menn tenker at de skal holde kvinner utenfor. Dette handler om at det er mer naturlig å rekruttere mennesker som er lik deg selv. Å gjøre det motsatte er utrolig vanskelig. Her trenger de fleste hjelp, sier hun.

Politikk, fedrekvote og gründerordninger tror hun fungerer til et vist punkt for å oppnå likestilling. Makt derimot, dannes i det strukturelle og i hverdagsøyeblikkene.

– Det skjer når kvinner sier nei til å gi en kommentar til media eller når du sier nei til noe du tror du ikke er kvalifisert for. Grip heller sjansen, oppfordrer hun.

Mai-Bente Paulsens fem råd for å oppnå mer likestilling i næringslivet:

  1. Sett klare mål og visualiser målene dine

  2. Lag tiltak for å nå målene

  3. Mål og lag incentiver

  4. Lær av de beste

  5. Anerkjenn hvorfor det er viktig

Våge å ville ha makt

For å oppnå likestilling tror hun flere kvinner må rope høyt at de ønsker makt og innflytelse i beslutninger.

– Du må våge å si at du ønsker makt høyt. Selv om det er litt betent. Det handler om å ville ha innflytelse i beslutninger fordi vi ønsker å være med på å endre noe, sier hun.

For å øke selvtilliten anbefaler hun kvinner å skrive ned sine daglige seiere hver eneste dag istedenfor å skrive gjøremålslister.

– Vis også gjerne fingeren til styggen på ryggen og folk som fortjener det.

Powered by Labrador CMS