Ledelse

Å investere i natur og planter på kontoret betaler seg i form av bedre livskvalitet og produktivitet blant de ansatte, ifølge britisk forskning.

Bring naturen inn – og se effektene

De som omgir seg med natur og grønne planter på jobb blir mindre stressa og mer produktive. Her er 6 tips for en grønnere arbeidsplass.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse: Har du en plante på kontorpulten eller i vinduskarmen på hjemmekontoret? Det gir ikke bare trivsel, men kan gjøre at du er mer effektiv på jobb.

Å være ute i naturen har en sterk effekt på menneskers helse og trivsel, og styrker hukommelse, kreativitet og humør, viser blant annet en britisk undersøkelse.

Bringer du naturen inn i kontorlokalene, eller på hjemmekontoret, gir det noe av samme effekten.

Foto iStock

Både planter på kontorpultene, utsikt til grøntområder og bilder av natur har vist seg å være gunstig.

En potteplante er nok

Det er etter hvert omfattende forskningsbelegg for at å omgi oss med natur og grønne planter har flere positive effekter, oppsummerer CNBC.

Forskning tyder på at naturlige elementer på arbeidsplassen blant annet:

  • Reduserer stress: En fersk studie fra Japan viser at en potteplante på arbeidspulten målbart reduserte de ansattes stressnivå. En annen studie fra Australia i 2010 rapporterte at det førte til betydelig reduksjon i engstelse, depresjoner, sinne og slitenhet.

  • Øker produktiviteten: En studie fra universitetet i Exeter i Storbritannia i 2014 tydet for eksempel på at planter på kontoret økte produktiviteten med 15 prosent.

Det betaler seg

«Forskningen vår tyder på at å investere i natur og planter på kontoret vil betale seg i form av en forbedring av medarbeidernes livskvalitet og produktivitet», sier lederen for det britiske forskningsprosjektet, Marlon Nieuwenhuis.

Google er blant de store selskapene som har tatt denne forskningen på alvor og brakt naturen inn i kontorlokalene sine, blant annet i form av store mengder grønne planter.

Foto iStock

Få natur inn arbeidsdagen

Det kan altså være mye å hente på å skape mer grønne omgivelser for de ansatte på en arbeidsplass.

Her er seks måter ledere kan introdusere mer natur i arbeidsdagen til de ansatte, ifølge Emma Seppälä ved Yale School of Management og Johann Berlin, administrerende direktør i lederrådgivningsselskapet TLEX i Harvard Business Review.

  1. Utemøter. Oppfordre de ansatte til å ta møter eller lunsjpauser utendørs.

  2. Innehage. Lag en hage innendørs med mye grønt eller en vegg med levende planter.

  3. Utsikt. Sørg for godt dagslys utenfra og gjerne utsikt til grønne områder.

  4. Naturbilder. Heng opp bilder av natur på veggene.

  5. Natur på skjerm. Vis naturfilmer eller -bilder på skjermer i kontorlokalet.

  6. Planter. Plasser så mange planter som mulig rundt i kontorlokalene, slik at alle ser dem fra der de jobber.

Powered by Labrador CMS