Ledelse

Det har vært et kraftig oppsving i interessen for yrkesrelaterte kurs under koronatiden, ifølge både Kursagenten og Folkeuniversitetet.

Eksplosjon i nettkurs under korona

Interessen for nettstudier doblet seg da koronaen rammet Norge. Mange tok kurs som skulle styrke dem på arbeidsmarkedet, ifølge noen av de store kursformidlerne.

Publisert Sist oppdatert

Da koronapandemien rammet Norge i mars satte det en midlertidig stopp for kurs med fysisk oppmøte. Men nettkursene fikk samtidig et kraftig oppsving.

Selv om noen koste seg med sykurs, hundekurs og vinkurs, økte interessen mest for de kursene som kunne gi nye jobbmuligheter til arbeidsledige og permitterte.

Doblet interesse for nettkurs

Daglig leder Espen Nicolaysen i Kursagenten bekrefter at kursaktiviteten har blitt påvirket av koronapandemien. Kursagenten er Norges største formidlingstjeneste for kurs. På nettsiden deres finner man 42.000 kurs fra 2000 ulike tilbydere.

Foto Daglig leder Espen Nicolaysen i Kursagenten forteller at de også merket en betydelig økning i fritidskurs som språkkurs, vinkurs, sykurs, fotokurs og hundekurs.

– I mars gikk først trafikken på nettsiden vår kraftig ned. De fysiske kursene ble avlyst og det virket som om folk ikke visste helt hva de skulle gjøre, beskriver han.

Selskapet formidler både jobbrelaterte kurs, mer formelle studier og fritidskurs, alt fra ledelse og økonomi, til maskin- og truckførerkurs, språkkurs og friluftslivskurs.

Samtidig som aktiviteten på de fysiske kursene gikk ned, steg etter hvert kursaktiviteten på nett kraftig, forteller Nicolaysen. Han har ikke tall på deltakelse på kurs, men statistikk for besøk på nettsidene der kursene presenteres.

– Interessen for nettbaserte kurs eksploderte i april og var på 116 prosent mer enn samme måned i fjor, sier han.

I perioden april til juni var interessen om lag dobbelt stå høy som året før (se figur).

 

Mest yrkesrettede kurs

De fleste typene nettkurs Kursagenten formidler har hatt en økning i forhold til i fjor. Men det er tydelig at spesielt mange har kastet seg over kurs som kan styrke dem på arbeidsmarkedet, enten de er permitterte, oppsagte eller frykter å bli det.

Interessen for nettbaserte kurs eksploderte i april og var på 116 prosent mer enn samme måned i fjor

Nicolaysen forteller at det har vært et kraftig oppsving i interessen for yrkesrelaterte kurs, som kurs knyttet til helseyrkene, renholderkurs, maskinførerkurs og truckførerkurs. De to siste er kurs som normalt skal gjennomføres fysisk, men som nå har fått dispensasjon til å kunne gjennomføres på nett.

Økning hos Folkeuniversitetet

Norges eldste og største studieforbund Folkeuniversitetet har hatt en betydelig økning i deltakelsen på sine nettkurs.

– Vi har hatt en økning i deltakelsen i de nettbaserte kursene på 30 prosent totalt, sier kursredaktør for Folkeuniversitetet Nettstudier, Elisabeth Rath.

Også de har hatt spesielt stor pågang på yrkesrettede nettkurs som gir formell kompetanse.

Vi har hatt en økning i deltakelsen i de nettbaserte kursene på 30 prosent

– Vi har merket økt etterspørsel etter fagbrev generelt, spesielt i helsearbeiderfag og barne- og ungdomsarbeiderfag. Men også kokk, logistikk, salg, servitør, sier forteller hun.

Rath peker også på at fagskolene innen barsel og barnepleie og arrangementsledelse har hatt stor pågang. Det samme gjelder yrkesrettede kurs mot bransjer som reiseliv: kurs i markedsføring i sosial medier, men også kurs som «ledelse i praksis».

Også økning i «fritidskurs»

Noen har også brukt anledningen når de har hatt mer tid hjemme under koronatiden til å videreutvikle ulike fritidsinteresser. Ifølge Nicolaysen har Kursagenten merket en betydelig økning i fritidskurs som språkkurs, vinkurs, sykurs, fotokurs og hundekurs.

Vi har merket økt etterspørsel etter fagbrev generelt

Selv om den store økningen i nettkurs har roet seg noe igjen, har det stabilisert seg på et høyere nivå enn i fjor. Etter sommeren er også kursene med fysisk oppmøte på vei tilbake, forteller Nicolaysen.

– Oppmøtebaserte kurs har i høst kommet tilbake igjen mer enn vi turte å håpe på i mars, men vi ser at mange kurstilbydere tilbyr nettbaserte kurs som et alternativ, sier han.

Han peker på at mange bedrifter og arbeidstakere har vent seg til videokonferanse i hverdagen, og at terskelen for å melde seg på et nettkurs er lavere nå enn før.

Powered by Labrador CMS