Ledelse

Ledere møter ofte motstridende krav. Styret eller overordnede ledere har noen forventninger, mens medarbeiderne de leder har andre ønsker og behov.

– En stressa leder er sjelden en god leder

Høyt tempo, mange baller i lufta og tallrike arbeidstimer er en del av lederhverdagen. Her er rådene for å unngå skadelig stress.

Publisert Sist oppdatert

Hva møter deg når du er tilbake fra sommerferien? Står medarbeiderne i kø for å få nødvendige avklaringer? Venter styret på planen for hva dere skal gjøre i høst? Er antall ubesvarte e-poster i innboksen stort og økende, mens du har avtaler om møter fra morgen til kveld?

– Det å være leder er grenseløst, du kan jobbe og jobbe, og det er lett å ende med å ta med seg jobben hjem.

Det sier Elin Akre Trønnes, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Hun peker på flere sider ved lederrollen som ofte skaper stress.

Når vi utsetter en oppgave vi burde ha gjort blir vi ofte stressa og urolige. Selv om vi ikke jobber med den bruker vi energi på den fordi vi vet den må gjøres, sier høyskolelektor Elin Akre Trønnes ved BI. Foto BI

Motstridende krav

– Ledere møter ofte motstridende krav. Styret eller overordnede ledere har noen forventninger, mens medarbeidere de leder har andre ønsker og behov. Ikke minst mellomledere står i denne skvisen, sier hun.

Mange ledere opplever også at summen av arbeidsoppgaver er for stor.

I tillegg til å styre organisasjonen og følge opp de ansatte, har mange egne operative oppgaver de skal gjøre, som det er vanskelig å finne tid til, beskriver Trønnes.

– En slik overbelastning og konflikt mellom ulike oppgaver som ligger til rollen, kan oppleves stressende for mange, sier hun.

Hun understreker at stress er en subjektiv opplevelse, det handler om hva du tror du kan mestre i forhold til de utfordringene du står overfor. Samme situasjon kan derfor oppleves ulikt fra person til person.

Det å være leder er grenseløst, du kan jobbe og jobbe

Forhastede beslutninger

Trønnes tror ikke det er mulig - og heller ikke ønskelig - å utrydde stress fra arbeidslivet.

– Det er bra at ledere og andre utfordrer seg selv og utvider komfortsonen. Målet er ikke at vi aldri skal kjenne på det ubehaget. Men vi må finne en måte å stå i den «på kanten-følelsen» og likevel vite at det er trygt. Da gir det mestringsfølelse og er ikke farlig, forklarer hun.

Det er når stresset er høyt over lang tid at det kan være skadelig. I tillegg til de helsemessige konsekvensene det kan ha, går det på bekostning av evnen til å være en god leder, mener hun.

Målet er ikke at vi aldri skal kjenne på det ubehaget

– En stressa leder er sjelden en god leder. Det er lett å ta forhastede og dårligere beslutninger bygget på feilkilder framfor å sørge for mer gjennomtenkte prosesser, forteller Trønnes.

Hun beskriver at et for høyt stressnivå kan føre til tankekaos, irritabilitet og at folk blir mindre fleksible. Konsekvensene kan altså bli store både for lederen selv og for medarbeiderne.

Finn kildene til stress

Det er altså mye å vinne på å holde stresset på et håndterbart nivå. Men hvordan lykkes med det?

Mye handler om å bli bevisst på hva som skaper stress hos deg, ifølge Trønnes.

– Prøv å identifisere hvor stresset kommer fra, handler det om at jobben går på bekostning av privatlivet ditt, er det motstridende forventninger til hva du skal levere, eller er det kanskje en konflikt på arbeidsplassen? Hvis du vet hva det bunner i, er det lettere å gjøre noe med det, sier hun.

Noen ganger vil løsningen være å gjøre noe med det som skaper stresset, for eksempel omfanget av arbeidsoppgaver. Andre ganger handler det om å jobbe med hvordan du selv håndterer det.

– Hvordan du selv tenker på arbeidsoppgavene kan ha mye å si. Du kan hjelpe deg selv, på samme måte som du ville hjulpet en medarbeider, ved å gjøre tydeligere prioriteringer og lage systematiske planer, forklarer hun.

Bruk ledergruppa

Trønnes anbefaler også å finne støtte i kollegaer. Å være leder kan være en ensom rolle, men hun mener det kan være mye hjelp i å dele erfaringer og søke råd for eksempel i ledergruppa, også for den som er toppleder.

Hvordan du selv tenker på arbeidsoppgavene kan ha mye å si

Om ikke man klarer å redusere opplevelsen av stress til et akseptabelt nivå selv, mener hun man ikke skal kvie seg for å få profesjonell hjelp med stressmestringen.

– Hvis du opplever at stressnivået går utover hvordan du fungerer på andre arenaer enn jobben, som evnen til å sove eller spise eller være en god forelder, eller du rett og slett ikke har det bra, da må du stoppe opp og snakke med noen profesjonelle om det, råder hun.

5 råd for hvordan ledere kan takle stress

  1. Finn en god jobb-hjem-balanse. Tenk igjennom hvordan det står til med jobb, familie, fritid og behov for faglig påfyll, og hvordan du ønsker å prioritere mellom dem.

  2. Identifiser kilder til stress. Kjenn etter hva det er som stresser deg og finn ut hvilke grep du kan gjøre for å bedre situasjonen.

  3. Prioriter og organiser arbeidsoppgavene. Hjelp deg selv å håndtere de oppgavene du har ved å sette tydelige prioriteringer og ha systemer for god oversikt.

  4. Gi medarbeiderne tillit. Klarer du å delegere oppgaver, unngå detaljstyring og heller stole på at medarbeiderne dine gjør jobben, letter du egen arbeidsbelastning.

  5. Søk støtte hos kollegaer. Bruk ledergruppa og andre du stoler på til å utveksle erfaringer og søke råd og støtte.

Kilde: Elin Akre Trønnes, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI

Powered by Labrador CMS