Ledelse

I år bør dere ikke legge sommerfesten til hagen til sjefen, men heller samles i en park eller på et utested eller en restaurant.

9 råd for sommerfest med jobben

Lengter du etter sosialt samvær med kollegene igjen? Til tross for koronapandemien er det lov å arrangere sommerfest, hvis dere følger disse rådene.

Publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg tiden da arbeidsplasser vanligvis samler de ansatte til sommerfest. Under koronatiden har mange sett lite til kollegene sine, og det kan være ekstra hyggelig å samles før ferien.

Men er det forsvarlig? Og hvordan kan gjennomfører man en sommerfest i henhold til smittevern-reglene?

Det er lov med sommerfest

La oss slå det fast med en gang: Det er lov å arrangere sommerfest for jobben. Men det er flere hensyn å ta enn vanlig.

Det er greit å arrangere sommerfest for inntil 50 personer

«Selv om det er mange restriksjoner, kan vi samles både hjemme og ute når noe skal feires, markeres eller vi vil møtes i private sammenkomster», skriver Helsedirektoratet på helsenorge.no. Der har de 20. mai oppsummert rådene om sammenkomster og arrangementer.

Det bekrefter også Tone Bruun, overlege i avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet.

Foto Man kan arrangere sommerfest med inntil 50 deltakere hvis man har en ansvarlig arrangør som kan sørge for at smittevernrådene blir fulgt, forteller Tone Bruun, overlege i avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI

– Det er greit å arrangere sommerfest for inntil 50 personer, hvis man gjør det på offentlig sted med ansvarlig arrangør, sier hun.

– Ikke i hagen til sjefen

For små bedrifter eller organisasjoner, med færre enn 20 ansatte, kan det kanskje være aktuelt å samles til en privat fest hjemme hos noen. Det er likevel et krav at det skal være minst en meter mellom gjestene.

Det er derfor viktig å ikke invitere flere enn du har god plass til, og gjøre det lett for gjestene dine å holde avstand.

Men er det flere enn 20 personer som skal inviteres, kan man arrangere et «offentlig arrangement» og dermed invitere inntil 50 personer. Men det stiller to krav.

For det første må man legge festen til et «offentlig sted». Men hva er nå det? Helsedirektoratet definerer det som «et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmennheten ferdes». Bruun forklarer:

– Det vil si at man ikke kan ha festen i hagen til sjefen, men i en park, på et utested eller en restaurant for eksempel.

Sett fram håndsprit

Det andre kravet som stilles for å invitere inntil 50 personer handler om arrangørens ansvar.

– Det må være en ansvarlig arrangør som kan sørge for at smittevernrådene blir fulgt og kan føre oversikt over de som deltar, sier Bruun.

Ifølge Helsedirektoratet skal arrangøren sørge for at det er nok plass til at alle deltakerne kan holde minst en meter avstand, og at rådene om avstand og smittevern følges underveis på festen.

Det må være en ansvarlig arrangør som kan sørge for at smittevernrådene blir fulgt

I tillegg er det viktig at arrangøren har oversikt over hvem som er til stede. Det er viktig for å sikre rask smittesporing hvis det skulle vise seg at noen av gjestene er smittet av Covid-19.

For å unngå smittespredning underveis oppfordrer Helsedirektoratet til at man gjør det lett for gjestene å vaske hender, både når de kommer og underveis.

«Bruk gjerne tørkepapir eller legg fram flere håndklær. Det kan også være lurt å sette fram håndsprit», skriver de på helsenorge.no.

Ta gjerne festen utendørs

Lager dere maten selv, er det viktig å sørge for at de som lager maten er friske og har god håndhygiene med grundig og hyppig håndvask, skriver direktoratet, og legger til:

«Gjestene kan bruke det samme serveringsbestikket, men alle må ha hvert sitt spisebestikk. Unngå fingermat.»

Alle må ha hvert sitt spisebestikk. Unngå fingermat

Helsedirektoratet oppfordrer til å vurdere utendørsarrangement:

«Det kan være lettere å holde en meters avstand utendørs enn innendørs».

9 råd for sommerfest med jobben

  • Sørg for god plass. Legg til rette for at alle kan hold minst en meter avstand til andre.

  • God håndhygiene. Gjør det lett for gjestene å vaske hender, både når de kommer og underveis. Sett gjerne fram håndsprit.

  • Begrenset antall. Det kan være inntil 20 personer på privat sted og inntil 50 personer hvis dere er på offentlig sted med ansvarlig arrangør.

  • Bare friske kan delta. Alle med forkjølelsessymptomer må holde seg hjemme.

  • Hygienisk matlaging. De som lager maten må være friske og ha ekstra god håndhygiene med grundig og hyppig håndvask.

  • Unngå fingermat. Ha serveringsbestikk og gi alle hvert sitt spisebestikk.

  • Oversikt over deltakere. Ha full oversikt over hvem som deltar på festen, i tilfellet det blir behov for smittesporing i etterkant.

  • Ansvar underveis. Som arrangør har du ansvar for at rådene om avstand og smittevern følges på festen.

  • Gjerne utendørs. Har dere festen utendørs, er det lettere å holde avstand.

Kilde: Helsedirektoratets informasjon på helsenorge.no

Powered by Labrador CMS