Ledelse

Jeff Bezos under en høringen i den amerikanske kongressen.

Hvordan er det å jobbe med Jeff Bezos?

Dan Rose fikk i 2004 muligheten til å jobbe direkte med Jeff Bezos i utviklingen av e-leseren Kindle. Det ble lærerikt.

Publisert Sist oppdatert

Rose skulle være med å utvikle Amazons første e-bokleser Kindle. I en rekke poster på Twitter sist uke forteller Rose om opplevelsene sine.

Kindle var et spesielt produkt for Amazon som frem til det fortsatt var mest kjent som en bokhandel. Dette var det første fysiske produktet som selskapet selv utviklet. Det var en nokså uprøvd teknologi, og det var langt fra sikkert at noen i det hele tatt ville ha en plate å lese bøker på.

Rose forteller at bakgrunnen for at Bezos ønsket å utvikle et produkt som faktisk kunne kannibalisere bokhandelen, var Apple. Bezos hadde sett på hvordan Apples salg av Mp3-filer og iPoder hadde knust salget av CDer. Musikk var Amazons nest største produktgruppe den gangen, og Bezos ville tilpasse seg endringene som også ville komme til bokbransjen.

Ifølge Rose var det mange som sa hele Kindleen var en distraksjon, flere oppstarter hadde allerede feilet i forsøket. Men Bezos ignorerte dem alle og økte innsatsen ved å flytte en av sine beste ledere, mannen som ledet boksatsingen, og som stod for halvparten av selskapets omsetning, og satte han til å lede kindle-teamet. Han ble bedt om å knuse sin tidligere jobb.

Bezos fortalte kindle-teamet at bøker er en av verdens beste oppfinnelser og at det ikke er noe galt med dem. Likevel skulle leseopplevelsen forbedres. Løsningen ble et lesebrett som var lettere enn bøker og som kunne synkroniseres.

Ifølge Rose satte Bezos ekstremt høye krav. I tide til lansering ville han tilby 100.000 titler til kindle. De kunne ikke koste mer enn 9,90 dollar.

«Dette var min jobb, og det virket umulig. Forlagene vekslet mellom frykt og likegyldighet, men Jeff godtok ikke nei som svar. Dette var noen av de tøffeste møtene jeg har hatt i min karriere», skriver Rose.

Det tok 3,5 år fra ide til den første kindelen var klar for konsumentene. Amazon er uklare på hvor mange kindle som er solgt, men enkelte anslår antallet til opp mot 100 millioner. I 2016 solgt Amazon rundt en halv milliard titler via Kindle-plattformen.

Powered by Labrador CMS