Ledelse

Jürgen Klopp har ledet Liverpool til uvirkelige resultater.

– Vi skal lære av Klopp

Liverpool-trener Jürgen Klopp har noen verdier og en fotballfilosofi som norsk fotball brenner etter å ta i bruk. Men viktigst av alt for suksessen hans har vært tålmodighet fra klubbledelsen, mener daglig leder i Norsk fotballtrenerforening.

Publisert Sist oppdatert

Én etter én ble superstjernene og mangemillionærene tvunget av den nye manageren til å hilse på ballpumperen, vaskekona, kantinemedarbeideren og resepsjonisten. Ikke bare skulle de hilse, de skulle også lære seg navnene deres – og bruke dem.

Den karimatiske fotballtreneren Jürgen Klopp var ikke tvil da han kom til Liverpool. En av verdens største fotballklubber skulle ombygges til en familie. Alle skulle forstå at hver del av den var like viktig for å oppnå suksess.

Også individuelt ønsket Klopp å skape et spesielt og tett forhold med spillerne. Hver gang han kjøper nye spillere inviterer Klopp dem hjem til seg og sin familie. De snakker minst mulig om fotball. Det er viktigere å skape en nær relasjon, slik at de kan bygge respekt og tillit seg imellom.

Respekten og tilliten skal bidra til at samarbeidsforholdet lettere kan blomstre. Følelsen av et stabilt forhold med manageren gir spillerne en trygghet. Tryggheten gjør at de raskere bidrar på- og ikke minst utenfor banen.

Moderne leder

Daglig leder i Norsk fotballtrenerforening, Teddy Moen, forteller at Klopp er en moderne leder som trekker inn virkemidler som har blitt litt glemt i toppfotballen. Han lever og ånder for sin filosofi.

Foto Daglig leder i Norsk fotballtrenerforening, Teddy Moen, sier norske trenere ønsker å lære av både Klopps verdier og fotballfilosofi. Foto: privat.

– Klopp representerer et moderne lederskap, hvor en rekke verdier fra tidligere blir tydeliggjort og respektert i den ultimate toppfotballen. Dette er verdier som empati, innlevelse, tillit, respekt og fair play. Han er også åpen, ærlig og tilgjengelig. Dessuten elsker han jobben sin, utdyper han.

Mot kulturkoden

Fotballtrenerne i England møter som regel opp til kamp, ulastelig antrukket i dress og slips. Den kulturkoden er ikke noe for Klopp. I stedet møter han som regel i joggeklær, treningsdress eller – dersom det er kaldt – joggebukse og vinterjakke. Dette har vakt oppsikt på den konservative balløya, og er noe som pressen stadig tar opp med ham.

I et intervju med Sky Sports forklarte Klopp hvorfor:

Foto Jürgen Klopp stiller som oftest i uvanlig uformelt antrekk på kamp. Foto: AP Photo/Manu Fernandez.

– Jeg liker det ikke. Jeg liker dress når det passer. Dette må ikke tolkes som respektløst, for jeg vet at mange, spesielt i England, har på seg dress fordi det er en spesiell dag og alt det der. Men jeg har ikke rom for å tenke på hva jeg skal ha på meg før en kamp. Jeg er bare ikke slik. Jeg har mye annet å gjøre. Så hvis noen sier til meg at «nå må du finne fram et slips og sånn», så funker ikke det for meg.

Ifølge Klopp prøvde han – ikke med dress – men med vanligere klær, da han kom til Dortmund.

– I de første ukene hadde jeg jeans, tror jeg, og en svart skjorte eller noe. Men så glemte jeg det, og så hadde jeg bare på meg treningsdress. Og fordi klubben stiller med treningsdress i garderoben, så hjelper det voldsomt. Det er hovedgrunnen, sa han.

I et intervju med talkSPORT i fjor høst sa Klopp at «jeg har dress til bryllup og begravelser og hvis noen forteller meg at jeg må ha på meg dress».

Inspirator

Ifølge Teddy Moen er Klopps vesen, hans evne til å inspirere og genuine velvilje også viktige faktorer for suksessen han har oppnådd som trener.

– Han har et fantastisk humør og stor utstråling. Det hjelper alltid en leder at han inspirerer og blir oppfattet som en som ønsker deg alt godt. I tillegg står han for en spillestil som passer i nåtiden, med pressfotball. Dette er veldig i tiden. Jeg må også legge til at han er manager i en klubb med historie, tradisjoner og masse ressurser. Det gjør det enklere å oppnå suksess, påpeker han.

Karrieren

I 2001 tok Klopp over som trener, direkte etter en 11 år lang spillerkarriere i Mainz 05 på nest høyeste nivå i Tyskland. Som spiller var han en fysisk sterk tanksenter. Etterhvert ble han omskolert til forsvarsspiller. Det toik bare tre år før Klopp og spillerne kunne juble for opprykk til Bundesliga. Men han opplevde også nedturer. I sesongen 2006 / 2007 rykket Mainz ned igjen, og Klopp klarte aldri å gjenta bragden. Han bestemte seg for å si opp stillingen som hovedtrener i 2008.

Kort tid etter dette ble Klopp storklubben Borussia Dortmunds hovedtrener. De tok to år før spillerne kunne løfte pokalen over hodet som seriemestre i Tyskland. I 2013 tapte Dortmund Champions League-finalen mot erkerivalen Bayern München.

Klopp forlot i 2015 Dortmund som klubbens lengst ansatte hovedtrener noensinne, etter å ha vunnet totalt fem trofeer med klubben (to ligatitler, én DFB-Pokal og to DFL-Supercup), ifølge Wikipedia.

Foto Mot seriemesterskap for første gang siden 1990: Liverpool, her representert ved Fabinho og Andrew Robertson. Foto: AP Photo/Frank Augstein.

I Liverpool ledet han klubben til to finaler i sin første sesong, i henholdsvis Europa League og EFL-Cup. I serien ble det en åttendeplass og to fjerdeplasser. I 2018 ledet Klopp Liverpool til Champions League-finalen, der de tapte 3-1 mot Real Madrid. I 2019 skulle man endelig få feire en stor tittel, da Liverpool vant Champions League. En andreplass i serien, knepent back Manchester City var også god fremgang.

Per i dag skal det nærmest et mirakel til for at ikke Liverpool skal bli seriemestre denne sesongen.

Viktig med tålmodig klubbledelse

Teddy Moen mener Jürgen Klopps lederskap er et ideal som vi bør strebe etter å la oss inspirere av, og utdanne trenere i Norge til å ta etter.

– Å sette spilleren i sentrum er viktig – kke bare fotballspilleren, men hele mennesket. Han viser omsorg og engasjement, også for fans og lokalmiljøet, men samtidig står han opp og er tydelig på viktige verdier og prinsipper i sitt lederskap. Men dette betyr at man innimellom også kan bli upopulær. Når man vinner mye og lenge er det lettere å være en tydelig leder. Liverpools eiere har vært tålmodige og har trodd på Klopp. De har latt ham styre klubben. Dette er også viktig å ta med seg. Managere trenger tid, poengterer han.

Powered by Labrador CMS