Ledelse

– Jeg tror vi står foran et paradigmeskifte innenfor kurs og utdanning, en enorm transformasjon over på nett som koronaen har fått til å akselerere, mener administrerende direktør i Intendia, Nils Ola Bark.

– Kursbransjen endres for alltid

Folk studerer på nett som aldri før. Overgangen fra kurs i klasserom til kurs på nett skyter fart på grunn av koronaen, mener Nils Ola Bark i Intendia.

Publisert Sist oppdatert

Da koronapandemien stakk kjepper i hjulene for klasseromsundervisning, enten det gjaldt skole, studier eller andre kurs, eksploderte deltakelsen på nettbaserte kurs.

– Det tok helt av, vi klarte nesten ikke ta unna alt, forteller administrerende direktør Nils Ola Bark i utdanningskonsernet Intendia.

Han tror kursbransjen aldri vil bli den samme som den var før korona.

Intendia eier flere kurs- og utdanningsleverandører i Norge og Sverige. De står blant annet bak kursleverandørene NKI og Medlearn og Bjørknes Privatskole.

40 prosent flere tok fagskole på nett

Flere kursleverandører har fortalt i Dagens Perspektiv om en voldsom økning i interessen for nettkurs under koronatiden. Kursformidleren Kursagenten.no hadde en dobling av besøk på nettkurs-sidene sine sammenlignet med i fjor, og Folkeuniversitetet har hatt en 30 prosent økning i deltakelse på nettkurs.

Mye av økningen har dreid seg om yrkesrettede kurs, som kan styrke deltakernes posisjon på arbeidsmarkedet.

Det tok helt av, vi klarte nesten ikke ta unna alt

NKI tilbyr blant annet videregående kurs, fagskolekurs og høyskolekurs, og det meste av studietilbudet har lenge vært nettbasert. De sto dermed klare med et digitalt, yrkesrettet tilbud da koronapandemien traff Norge.

Foto Nils Ola Bark i Intendia tror ikke kursbransjen skal tilbake til der den var før koronaen. Foto: Intendia

– Vi hadde 35-40 prosent flere deltakere på fagskoletilbudene våre på nett på grunn av korona, sier han.

Fagskolestudier er høyere yrkesfaglige utdanninger som varer fra et halvt til to år. Økonomiske og administrative fag, logistikk og helsesekretær var noen av de studiene som var mest etterspurte.

Paradigmeskifte i kursbransjen

Også hos Intendias kursleverandør MedLearn, som tilbyr nettstudier innen helsefag, har de hatt en økning på om lag 20 prosent, forteller Bark. Etterspørselen etter nettkurs hos Intendias leverandører er fortsatt mye høyere enn fjoråret.

Overgangen til nettbaserte studier er likevel en trend som har pågått lenge før koronapandemien, understreker han.

– Digitale studier har økt betydelig over lengre tid. Men det har virkelig skutt fart nå under korona.

Bark tror ikke kursbransjen skal tilbake til der den var før koronaen.

– Jeg tror vi står foran et paradigmeskifte innenfor kurs og utdanning, en enorm transformasjon over på nett, som koronaen har fått til å akselerere, mener han.

Gjenstår mye på sosialt miljø

Han mener det bare er et tidsspørsmål før alle NKIs kurstilbud er nettbaserte.

Digitale kurs har den fordelen at de er fleksible, og de utvikles stadig gjennom testing og nye elementer som spillbasert læring og VR-teknologi. Men det gjenstår fortsatt mye for å skape det sosiale fellesskapet som oppstår i et klasserom, mener Bark.

– Der har vi ikke helt knekt koden ennå, det skal jeg innrømme. Hvordan skaper vi det studiemiljøet og samhandlingen som kan foregå på stedsbaserte utdanninger, det må videreutvikles, sier han.

Powered by Labrador CMS