Ledelse

Mange ledere bruker mye tid på møter, selv om de selv mener det gir liten verdi for dem selv og bedriften, viser forskning gjort av Julian Birkinshaw, professor ved London Business School.

– Ledere bruker ikke tiden på det viktigste

Ledere bør eksperimentere med hvordan de bruke tiden sin, for å finne ut hva som gir mest verdi, anbefaler den britiske professoren Julian Birkinshaw.

Publisert Sist oppdatert

Han gjestet denne uka HR Norges digitale konferanse HR Tech. Birkinshaw er professor i strategi og entreprenørskap ved London Business School og forfatter av fire bøker om ledelse.

– Mange forbinder innovasjon med utvikling av nye produkter, men å fornye måten vi jobber på kan gi minst like store gevinster, sier Birkinshaw.

Kaster bort mye tid

Utprøving og forbedring av måten vi leder og organiserer arbeidet i virksomheten på er en viktig nøkkel til å øke produktivitet og resultater, ifølge professoren.

Å fornye måten vi jobber på kan gi store gevinster

En enkel ting ledere kan starte med er å ta en titt på noe de i stor grad styrer selv, nemlig hvordan de bruker sin egen tid som ledere.

Han mener mange ledere kunne brukt tiden bedre.

Et forskningsprosjekt Birkinshaw sto bak, som ble presentert i Harvard Business Review i 2013, viste at ledere brukte om lag 2/3 av tiden sin på kontorarbeid og møter, selv om de selv mente det ga liten uttelling både for dem selv og bedriften.

Kunne vært delegert

Det påfallende var at lederne samtidig mente det ville være lett å delegere denne typen arbeid til andre.

– Lederne kastet bort mye tid på de oppgavene de syntes var minst inspirerende og mest slitsomt, til tross for at de kunne vært overført til andre, beretter Birkinshaw.

Lederne kastet bort mye tid på de oppgavene de syntes var minst inspirerende og mest slitsomt

Undersøkelsen viste at lederne dermed fikk mindre tid til å følge opp de ansatte og egne overordnede, og til å jobbe med utadrettet arbeid og kontakt med eksterne aktører.

– Ledere bør se kritisk på egen tidsbruk og eksperimentere med andre måter å bruke tiden på, konkluderer derfor Birkinshaw.

– Gjør et "individuelt ledelseseksperiment"

Birkinshaw anbefaler å gjøre et «individuelt ledelseseksperiment».

Det kan starte med at man identifiserer de oppgavene man vurderer er minst viktige, og de oppgavene som er lettest å delegere. Tiden brukt på disse oppgavene bør kuttes ned, for å frigjøre tid til det som virkelig betyr noe.

Ledere bør se kritisk på egen tidsbruk

I artikkelen til Birkinshaw fra 2013 viser de til flere eksempler på hva ledere kan oppnå ved å eksperimentere og endre på tidsbruken.

En leder i forsikringsselskapet If kuttet ned på møter og administrative oppgaver for å bruke mer tid på direkte oppfølging av teamet sitt, noe som resulterte i en økning i salget i hennes enhet på 5 prosent bare i løpet av 3 uker.

Powered by Labrador CMS