Ledelse

Medbestemmelsesbarometeret som forskere ved AFI/OsloMet utarbeider, viser at ansatte ved de statlige helseforetakene opplever en større grad av styring og kontroll og mindre grad av medbestemmelse ved egen arbeidsplass i de fleste andre sektorer og bransjer.

Mindre medbestemmelse – mer styring

Import av utenlandske styringsprinsipper har svekket samarbeidsklimaet ved mange norske arbeidsplasser, heter det i ny bok. Statlig sektor er «verre» enn privat – og sykehusene er verst.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes ikke én norsk arbeidslivsmodell lenger. I stadig flere bransjer mister ansatte muligheten til medbestemmelse på arbeidsplassen. Med innføringen av såkalt Corporate Government (virksomhetsstyring) i privat sektor og New Public Management i det offentlige, har norsk arbeidsliv blitt stadig mer individualisert, på bekostning av kollektive ordninger. Og det er i staten man har dratt individualiseringen lengst.

Det er konklusjonen i en ny bok seniorforsker ført i pennen av Eivind Falkum ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) på OsloMet. I boken «Makt og opposisjon i arbeidslivet – maktforskyvninger fra 1900 til 2020» gjennomgår og analyserer Falkum de toneangivende teoriene innen organisasjon og ledelse, og knytter disse til hvordan arbeidslivet arter seg i «virkeligheten».

– Et tydelig trekk ved innføring av styrings- og ledelsesprinsippene i Corporate Government og NPM er HR-avdelingenes inntog i arbeidslivet som eiernes forlengede arm, sier Eivind Falkum til Dagens Perspektiv.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS