Ledelse

Omgitt av negativitet på alle kanter?

Negativitet kan påvirke både prestasjoner på jobben og måten vi selv oppfører oss på.

Publisert Sist oppdatert

Lest om selvledelse. Noen ganger kan det føles som om man er omgitt av negativitet på alle kanter. I nyhetene, i sosiale medier, i samtaler med andre, gjennom stress hos familie, venner og medarbeidere.

Christine Porath, professor i ledelse ved Georgetown University, og Mike Porath, grunnlegger av helsegruppen og nettstedet The Mighty, skriver på nettsiden til Harvard Business Review om negative virkninger av negativitet.

Eksempelvis viser de til at studier Christine Porath har gjort, viser at uhøflighet kan påvirke hva vi klarer å prestere på jobben. Det påvirker blant annet måten vi behandler informasjon på og måten vi selv oppfører oss på.

Vi har en tendens til å trekke oss tilbake, slutte å kommunisere og blir gjerne mindre hjelpsomme mot andre. Negative og aggressive tanker i eget hode kan skyte fart.

Å si at det «bare er å tenke positivt«, blir feil. Særlig midt under en pandemi, hvor det som er negativt og alvorlig må håndteres – og tas på alvor.

Men det kan likevel være verdt å merke seg at Porath har gjort studier som viser at folk som føler seg energiske og opplever at de lærer, har en tendens til å utvikle seg og skape energi – istedenfor å føle på stagnasjon og at de tappes for energi.

I en studie hun har gjort på tvers av bransjer finner hun at folk som føler på denne vitaliteten og læringen, er mer fleksible og bedre i stand til å fokusere på jobben de skal gjøre. Det blir en slags buffer mot distraksjoner, stress og negativitet.

I en studie hun gjorde av seks organisasjoner i seks ulike bransjer, fant hun at medarbeidere som scorte svært høyt på vitalitet og læring hadde 1,2 ganger mindre sjanse for å bli utbrent sammenlignet med kollegaene, skriver Porath hos hbr.com.

De rapporterte også om betydelig mer selvtillit og evne til å ta kontroll i en situasjon. Det var også mindre sannsynlig at negativitet dro dem inn i distraksjoner eller at de begynte å tvile på seg selv.

Og hva gjør man så for å øke denne vitaliteten og læringsevnen hvis man føler at man «drukner» i negativitet? Poraths råd er ikke så overraskende.

  • Ett av rådene er å unngå å omgi deg med negativitet hele tiden. Det være seg hvem du er sammen med, hvilke medier du bruker tid på, hvilken musikk du hører på osv. Oppsøk noen positive relasjoner, folk som får deg til å smile og le, folk som «løfter» deg.

  • Et annet råd er å være takknemlig for det som faktisk er positivt; det kan redusere stress og gjøre deg gladere.

  • En tredje taktikk er å forsøke å styre sin egen energi gjennom noen grunnleggende grep: fysisk aktivitet, sunt kosthold og nok søvn. Alt dette vi vet vi bør gjøre, men som det er lett å glippe på hvis man føler på at negativiteten tar overhånd.

Powered by Labrador CMS