Ledelse

Skammens funksjon er å hjelpe oss som sosiale vesener å forholde oss til gruppa vi er en del av, forklarer psykolog Helene Flood Aakvag.

– Skam har et dårlig rykte

Det er hvordan vi håndterer skammen som avgjør om den blir et problem, sier psykolog Helene Flood Aakvag.

Publisert Sist oppdatert

Helene Flood Aakvag er psykolog og har skrevet boka «Hei, skam!», en populærvitenskapelig bok om hva skammen er og hva den gjør med oss.

– Hva er egentlig skam?

– Skam er den smertefulle følelsen du får hvis du frykter at andre skal se ned på deg eller avvise deg, sier hun.

Hva skammer ledere seg over?

Dagens Perspektiv setter søkelys på skam blant ledere, hvilke konsekvenser det har og hvordan man best håndterer egen skamfølelse.

Ønsker å forsvinne

Typiske reaksjoner det øyeblikket skammen inntreffer er at vi fryser til, slutter å snakke, ser ned, rødmer, luter skuldrene og ser ut som om vi ønsker å forsvinne, forteller forskeren.

Man ønsker å skjule det man skammer seg over. Noen kan også reagere med sinne, et såkalt ydmykelsesraseri og gå til motangrep.

– Skam har et dårlig rykte. Men den hjelper oss også å korrigere atferd som bør rettes opp, forklarer hun.

Skammens funksjon er å hjelpe oss som sosiale vesener å forholde oss til gruppa vi er en del av, forklarer hun. Den er knyttet til det sosiale hierarkiet, og sørger for at det går en alarm hos oss hvis vi gjør noe som kan føre til at de rundt oss vil mislike oss.

Skam er den smertefulle følelsen du får hvis du frykter at andre skal se ned på deg eller avvise deg

Forskeren understreker at det er helt normalt å føle skam.

– Skam er noe alle har, en følelse på linje med andre følelser som dukker opp i bestemte situasjoner. Det er ikke så farlig, det er bare sånn mennesker fungerer, sier hun.

Kan stjele tid og energi

Forskerne skiller mellom «eksponert skam», som er knyttet til noe som er avdekket om deg, og «ikke-eksponert skam», som er det du føler hvis du skjuler noe du frykter å bli fordømt for.

Det er ikke så farlig, det er bare sånn mennesker fungerer

Det å føle mye skam har i forskningen lenge blitt knyttet til dårlig psykisk helse. Aakvag sier at den nyeste forskningen likevel tyder på at det er hvordan man håndterer skamfølelsen som er viktigst.

– Hvis man lar den styre handlingene sine, ved at man går og bærer på vonde hemmeligheter, trekker seg unna andre eller gjør alt man kan for å unngå skamfulle situasjoner, så kan det stjele mye tid og energi. Slik skam kan bli skadelig, sier hun.

Hun peker på at mange vil ikke vedkjenne seg skamfølelse.

– Det er skamfullt å føle skam. Men den kan få mye makt over deg hvis du ikke vil innrømme det overfor deg selv. Det er bedre å forsøke å forstå følelsen og hva den gjør med deg, sier hun.

Ledere har ekstra stor fallhøyde

Hun tror det kan være ekstra vanskelig å håndtere skam som leder, fordi det er så tett knyttet til det sosiale hierarkiet.

– Fallhøyden blir ekstra stor når du formelt sett har høy posisjon. Da kan det bli ekstra skremmende hvis gapet blir stort mellom den formelle og den uformelle plassen din i det sosiale hierarkiet, sier hun.

Det er skamfullt å føle skam

Den beste motgiften mot skam er som regel å fortelle til noen hva du skammer deg over, forteller hun, men advarer likevel:

– Det er lett å si at man alltid skal være åpen. Men det er en risiko forbundet med åpenhet, fordi du ikke vet om du vil møte fordømmelse eller forståelse. Det kommer jo an på hva du skammer deg over og hvem du forteller det til, sier hun.

Forskeren mener derfor at man ikke trenger å fortelle «alt til alle», men vurdere om det du skammer deg over er noe som tapper mye energi og hemmer deg i hverdagen. I så fall kan det være viktig å dele det med noen, og lurt å finne noen fortrolige du kan snakke med.

Powered by Labrador CMS