Ledelse

Noen ganger kan det være ekstra viktig å overbevise medarbeidere, fordi du trenger deres støtte og deltakelse i prosjektet videre.

Slik overbeviser du en (skeptisk) ansatt

Møter du motstand blant medarbeidere du er avhengige av i et viktig prosjekt? Her er tre strategier som får dem på lag.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse: Som leder må du av og til ta upopulære beslutninger, og regne med at ikke alle er enige. Men noen ganger kan det være ekstra viktig å overbevise medarbeidere, fordi du trenger deres støtte og deltakelse i prosjektet videre.

Professor Laura Huang og en av hennes studenter, Ryan Yu, ved Harvard Business School undersøkte i et forskningsprosjekt hva som gjorde at ledere lyktes med å overbevise medarbeidere som i utgangspunktet var uenige med dem.

Finn kilden til motstanden

«Lederne som lykte best med å overkomme andres skepsis var de som identifiserte roten til uenigheten før de prøvde å overbevise», skriver de i Harvard Business Review.

Disse lederne fant ut hva som var kilden til motstanden, og tilpasset deretter hvordan de tilnærmet seg den de ville overbevise.

Det var tre strategier som ga gode resultater:

1. Overbevis med rasjonelle argumenter

Hvis motstanden bygger på objektive grunner, og det ikke virker som om det ligger andre motiver bak, kan du gå inn i en rasjonell diskusjon om sakens innhold. Forbered solide, logiske argumenter og fakta som kan få kritikeren til å endre syn på hvordan situasjonen ser ut.

2. Omvend en motstander

Hvis du mistenker at medarbeiderens motstand mot forslaget ikke handler om de faktiske forholdene, men en mer generell misnøye som gjør at de ikke ønsker å støtte deg, må du velge en annen tilnærming. Bruk tid på bygge tillit og forstå hva som ligger bak. Bli enige om noen kriterier som er viktige ved denne typen beslutninger for å få vedkommende på lag før avgjørelsen må tas.

3. Bring inn en kollega

Noen ganger bygger motstanden på personlige grunner som gjør det vanskelig for medarbeideren å akseptere en beslutning, uansett hvilket argument du kommer opp med. For å løse opp i situasjonen går den an å bringe inn en troverdig kollega som kan bidra til å overbevise. Finner du rette person, kan du få medarbeideren på gli.

Powered by Labrador CMS