Ledelse

– Vi skal ivareta de ansattes helse

Risikoanalyser og en scenariobasert tiltaksplan er utarbeidet. Slik jobber Forskningsrådet med beredskap for å håndtere koronaviruset.

Publisert Sist oppdatert

– Vi står i en alvorlig situasjon, først og fremst fordi koronautbruddet truer folks liv og helse. Derfor er jobb nummer én å begrense spredningen av smitte. Men det er også mange bedrifter som merker konsekvensene av at verdensøkonomien har bremset betydelig opp. Derfor kommer regjeringen med strakstiltak for å bøte på dette, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

Pressekonferansen ble holdt i forbindelse med strakstiltakene regjeringen vil sette i verk for å håndtere de økonomiske konsekvensene av korona-utbruddet. Hensikten er å hindre konkurser, holde utsatte bransjer flytende og innføre mer generelle tiltak for å opprettholde aktiviteten i økonomien.

Men hvilke tiltak og beredskapsplaner har de store norske bedriftene selv innført for å håndtere viruset?

Finansnæringens hovedorganisasjon, Finans Norge, anbefaler sine medlemsbedrifter å vurdere tiltak med tanke på mulig smitte hos egne ansatte og innleide, og forholde seg til informasjon og råd fra relevante myndigheter om håndtering av situasjonen. På sine hjemmesider skriver organisasjonen at arbeidsgiver, som en del av HMS-arbeidet, skal kartlegge, vurdere risiko, planlegge og iverksette tiltak i forbindelse med en eventuell virusspredning.

Administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen forteller at Forskningsrådet, med sine 483 ansatte, jobber seriøst med beredskapen for å være best mulig rustet til å kunne håndtere koronavirusutbruddet. Han er selv en verdensledende ekspert på pandemier med erfaring fra Ebola-epidemien.

Generelle tiltak

Forskningsrådet har etablert en egen gruppe som følger med på helsemyndigheters oppdateringer, koordinerer tiltak, driver kontinuitetsplanlegging og følger opp hvordan organisasjonen best mulig kan ivareta ansatte og virksomheten.

– Situasjonen følges fortløpende. Oppdatert informasjon om situasjonen, vurderinger, reiseråd og interne tiltak oppdateres på intranett løpende, sier han.

En risikoanalyse av situasjonen for Forskningsrådet er gjort, og det er lagt en scenariobasert tiltaksplan.

– Hensikten med tiltaksplanen er å forebygge smitte, ivareta de ansattes helse og opprettholde et akseptabelt driftsnivå. Planen inneholder tre stadier, forteller Røttingen:

  • Forebyggende tiltak
  • Tiltak ved stor smittespredning og sykdom i Norge
  • Tiltak ved utbrudd av sykdom hos ansatte i Forskningsrådet
Foto Forskningsdirektør John-Arne Røttingen. Foto: Katrine Gramnæs.

I tillegg til at gruppen følger med på helsemyndighetenes råd og anbefalinger, er også hver enkelt ansatt oppfordret til å følge Folkehelseinstituttets anbefalinger for å forhindre spredning av koronasmitte. Linken til Folkehelseinstituttet er gjort lett tilgengelig på intranettet.

– Plakat med informasjon om god hygiene er utplassert i sosiale soner og kjøkken. Antibac og håndsåpe skal til enhver tid være tilgjengelig i alle sosiale soner og kjøkken, sier han.

Reiser

Forskningsrådet har bestemt at ansatte ikke skal reise til områder med vedvarende spredning av koronaviruset. Det oppfordres også til å følge med på Utenriksdepartementets reiseråd og Folkehelseinstituttets reiseråd. Det anbefales at reiser på generelt grunnlag unngås eller begrenses i størst mulig grad, og at heller teknologi og andre muligheter blir benyttet til kommunikasjon og møtevirksomhet.

– Situasjonen har medført restriksjoner på reiser. Forskningsrådet har i flere tilfeller utsatt og kansellert arrangementer og møter som følge av risikovurderinger, forteller Røttingen.

Ansatte som er vertskap for besøkende skal kartlegge hva som er planlagt av besøkende fra andre land, og risikoen knyttet til disse besøkene.

– Ansatte anmodes om å følge reiserådene også i forbindelse med private reiser, sier han.

Powered by Labrador CMS