Ledelse

– Rosenborg har hatt en inkompetent styreleder

Hoder ruller i ledelsen i Norges største fotballklubb. Det er et sunnhetstegn, mener ledelsesrådgiver.

Publisert Sist oppdatert

Da sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye pakket sakene sine og sluttet på dagen 15. november, hadde han så sent som dagen før fortalt engasjert om sine langsiktige planer for Rosenborg, ifølge Dagbladets kommentator.

Tre uker tidligere hadde organisasjonsleder Trond Alstad stoppet et NRK-intervju med Rosenborg-spiller Pål André Helland, og dermed gått på tvers av klubbens verdier der åpenhet er en sentral faktor. Hva slags konsekvenser Alstads handling fikk for hans fremtid i klubben er uvisst, men 14. desember forlot han sin stilling.

To dager senere ble det dessuten klart at den mektige styrelederen Ivar Koteng ikke fikk fornyet tillit av valgkomiteen. Til tross for at Koteng ønsket å fortsette, går han av etter at perioden hans utløper i februar.

Ledelsesrådgiver og tidligere idrettsleder, Jørn Bue Olsen, er positivt overrasket over de mange og store grepene Rosenborg nå tar, og peker på at klubben har hatt et amatørmessig styre.

– Endringene er alt i alt et gode. De viser at systemet virker til slutt. Det er valgkomiteen som nå tar tak. Når topplederen er problemet, slik det har vært med Koteng, vil det alltid være en krevende oppgave for valgkomiteen å håndtere. Norges en gang mest profesjonelle fotballklubb har rett og slett hatt et amatørmessig styre og en inkompetent styreleder. Nå tas det tak i dette, sier han.

– Et symptom på at noe er galt

Resultatene sportsdirektør Bjørnebye har lagt til rette for ville vært som en våt drøm for de fleste av klubbens norske konkurrenter: fire seriemesterskap, tre kongepokaler og fire av fem mulige sesonger i Europa League. I tillegg har klubben gått rundt 100 millioner kroner i pluss på kjøp og salg av spillere de 5 siste årene. Likevel har både supportere, representanter for klubben og ledelsen vært misfornøyde med spillerrekruttering- og logistikk de siste årene.

Nå har Rosenborg ansatt tidligere spiller Mikael Dorsin som sportsdirektør. Dorsin har etter spillerkarrieren jobbet både som spilleragent og jurist.

Jørn Bue Olsen mener Bjørnebyes avgang vitner om at det er noe som skurrer på Brakka i Trondheim.

Foto Ledelsesrådgiver og tidligere idrettsleder, Jørn Bue Olsen, er gledelig overrasket over de mange lederskiftene i Rosenborg. Foto: Privat.

– Bjørnebyes avgang er et symptom på at alt ikke er som det burde være i Rosenborg. Når det snakkes om langsiktighet den ene dagen, og man pakker kofferten og drar den neste, er det klart at noe må ha skjedd. Det er helt unaturlig. Bjørnebye har alltid fremstått som en profesjonell og seriøs leder. Dette er et sykdomstegn for organisasjonen, fremholder han.

Adresseavisen har spekulert i at Bjørnebyes kontakt med den omstridte agenten Kian Karam har vært en del av årsaken til den plutselige avgangen. Karam skal ha sittet på begge sider av bordet – både som talentspeider og agent / rådgiver – da Rosenborg inngikk avtaler med spillerne Jonathan Levi og Issam Jebali. Tidligere landslagsspiller Hallvar Thoresen var ansatt i Rosenborg som talentspeider, og fratrådte sin stilling samtidig med Bjørnebye.

Hoderulling

Selv om han er positiv til at det tas grep i Rosenborg påpeker Jørn Bue Olsen at det alltid er risikabelt å gjennomføre så store endringer i ledelsen som det Rosenborg gjør.

– Det er risikabelt, samtidig som det kan være riktig. For organisasjoner generelt kan det være farlig å gjøre for store endringer for raskt. Man risikerer å endre profesjonaliteten i organisasjonskulturen. Derfor unngår man ofte å gjøre for store omveltninger i slike situasjoner, forklarer han.

Foto Ny sportsdirektør: Tidligere Rosenborg-spiller Mikael Dorsin ble nylig presentert som ny sportsdirektør i klubben. Her på pressekonferasen med daglig leder Tove Moe Dyrhaug. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix.

Bue Olsen peker på styrelederen og styret som hovedproblemet i Rosenborg. Han mener at klubben har havnet i rettssaker og unødvendige konflikter på grunn av manglende profesjonalitet. Og det er dessverre ikke slik at «den Gud gir et embede, gir han også forstand». Selv om mange synes å tro det.

– At folk har suksess innen ett område betyr ikke at de vil lykkes innen et annet. Koteng har lyktes innen eiendom, men som styreleder i Rosenborg har han fremstått som selve hovedproblemet for klubben. Manglende kunnskap og profesjonalitet om denne spesifikke styrelederrollen synes å være årsaken til dette. Å være profesjonell fotballspiller er heller ikke nok til å være et profesjonelt styremedlem. Systemene i organisasjonen burde dessuten vært sterkere enn at Koteng kunne skalte og valte på egenhånd. Hadde han hatt et profesjonelt apparat rundt seg hadde han hatt en bedre mulighet til å lykkes, men verken styre eller styreleder har hatt nødvendig kompetanse. Koteng synes dessuten også ha manglet nødvendig selverkjennelse og ydmykhet med hensyn til sine mangler, sier han.

Tidligere spillere i styret

Rosenborgs styre består av en blanding av næringslivsfolk og tidligere spillere i klubben, som Rune Bratseth, Vegard Heggem og Fredrik Winsnes. Heggem varslet nylig at han ikke tar gjenvalg i vervet.

Bue Olsen peker på at flere styremedlemmer burde ha tatt tak i problemene til Rosenborg tidligere. Noe av årsaken synes å være at dagens ledelse har vært backet opp av de tidligere spillerne i klubben, mener han, og legger til at selv om Rune Bratseth har vært både sportsdirektør og spiller i klubben har ikke nødvendigvis styremedlemskompetanse. Det får man ikke automatisk, selv om man har bygget seg opp en posisjon i klubben som spiller.

– Styrer skal bestå av profesjonelle aktører, med samlet bred kompetanse. Sammensetningen av dagens styre var kanskje bra nok for 30-40 år siden, men den holder ikke i dag for landets største fotballklubb. Ideelt sett bør styret dekke alle interessentområder – en miks av ledelse, personal, økonomi, kjernevirksomhet, styre- og styreledelse. Dette ser det heldigvis ut til at valgkomiteen i Rosenborg har forstått, avslutter Jørn Bue Olsen.

Konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold, ble innstilt som ny styreleder i Rosenborg rett før jul. Årsmøtet i klubben, som avholdes 13. februar, vil avgjøre om valgkomitéens innstilling følges.

Kriterier for god ledelse:

  • Har via erfaring og / eller utdanning ervervet lederklokskap

  • Har lært og disponerer et arsenal av lederverktøy / har en stor verktøykasse: lederteorier, kommunikasjons- og relasjonskompetanse, diverse menneskesyn, evne til selverkjennelse, evne til å rekruttere gode medarbeidere, organisasjons- og gruppekunnskap, kulturteori

  • Behersker situasjonsbestemt ledelse. (Det finnes også mange andre lederteorier)

  • Har oversiktskunnskaper innen fagområdet, sektoren eller idretten (den frivillige organisasjonen) vi skal være leder for

  • Personlig autoritet og trygghet.

Kriterier for en god styreleder:

  • En god styreleder bidrar som andre ledere enten med mye god verdiskapning i laget i form av klok aktivitet, bygging av anlegg, gode miljøer, masse- og eliteidrett i utvikling

  • Men dårlige og inkompetente styreledere er også i stand til å produsere mye problemer og merarbeid for andre, mye konflikter. En positiv pappa eller mamma med et tidligere styremedlemsverv og kanskje mellomlederverv på jobben er bra, men ikke nok.

  • En tidligere topp fotballspiller er god å ha i et styre, men det er ikke nok med hensyn til styrekomptanse. En som har tjent millioner på eiendomsutvikling er heller ikke nok. Suksess på et område kan dessverre for en del føre til at de blir «høye på seg selv», tror de er «verdensmestre» også på andre områder. Og mangel på selverkjennelse og ydmykhet. (Ingen har spisskompetanse på alle områder; men mange er gode på noen områder, men har store hull på andre – derfor lager vi team med supplerende kompetanse). En «verdensmesterholdning» kan være et potensiale for mye problemer!

Styreledere i alle lag skal kunne faget styreledelse:

Sunn fornuft er bra, men ikke nok! Kriterier for en god styreleder kan være:

  • Kunnskaper og erfaring vedrørende styrets oppgaver og ansvar

  • Kunnskaper og erfaring med styreprosedyrer – og evne til å følge disse (styremøte med agenda, saksbehandling, styremøter, referat, oppfølging, årsmøter)

  • Styreleder skal på kort varsel kunne prioritere virksomheten (ikke styremedlemmer)

  • Også her kan klokskap og selverkjennelse til en viss grad bøte på mangler i kompetanse

Kilde: Jørn Bue Olsen: «Frivillighetsretorikk og idrettsledelse», 2010.

Powered by Labrador CMS