Ledelse

Opp mot 5 prosent i arbeidslivet har en trakasserende leder.

1 av 20 har en direkte helseskadelig sjef

Publisert Sist oppdatert

Opp mot 5 prosent av arbeidstakere har en trakasserende sjef. Det går frem av ny forskning fra Statens arbeidsmiljøinstitutt STAMI.

Til NRK forteller forskningsjef Johannes Gjerstad ved STAMI at langvarig stress på grunn av trakasserende sjef kan gi varige endringer i både hjerne og immunsystemet.

– Over tid får folk fysiske endringer nedsatt allmentilstand.

Forskerne ved instituttet har gjort en spørreundersøkelse blant 1500 personer hvor det går frem at mellom 4 og 5 prosent jevnlig blir trakassert av sjefen sin.

For å ta forskningen et skritt videre har man denne gangen koblet trakasseringen opp mot forekomsten av hodepine og nakkeproblemer som er blant de vanligste årsakene til sykefravær.

Ifølge Gjerstad er det en sammenheng mellom trakasserende ledelse og smerte.

I arbeidsmiljøloven heter det at arbeidstaker ikke skal utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.

NRK viser til mer STAMI-forskning som også har dokumentert at de som i størst grad blir negativt påvirket av trakasserende sjefer gjerne også er de samme som blir mest positivt påvirket av gode sjefer.

Ifølge STAMI-forsker Morten Birkeland Nielsen viser det hvor viktig det er med korrekt lederrekruttering. Han peker på at særlig stresstester som avdekker i hvilken grad en leder er impulsiv og lett lar seg hisse opp, vil være nyttige.

Powered by Labrador CMS