Ledelse

Å stå og jobbe er ikke alltid løsningen

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Å bli for stillesittende på jobb og i fritiden er ikke bra for helsa, men å heise opp skrivebordet og stå en stor del av dagen er heller ikke løsningen, skriver svenske Arbetsliv. Å jobbe stående kan være like passivt som å sitte lenge, ifølge forskning fra Wim Groten ved Karolinska Institutet. Mange som står og jobber har et overraskende lavt aktivitetsnivå, ifølge forskernes målinger.

Groten og kollegaene har festet bevegelsessensorer på folk som jobber på kontor og målt hvor fysisk passive eller aktive de er når de jobber. Den som sitter mye på jobb, er ikke nødvendigvis passiv, minner de om. Du er aktiv hvis du beveger mye på overkroppen og/eller reiser deg opp for å hente ting.

Man kan klare kompensere for å være stillesittende jobb med mye fysisk aktivtet på fritiden, ifølge forskerne. Mye stillesitting både på jobb og i fritiden er det som er mest kritisk for helsa.

På jobb er forskernes beste tips variasjon. Å heise skrivebordet og stå i fire timer, er ikke bra. Å reise seg og sette seg ofte og bytte arbeidsstilling, er langt bedre. Variasjon er det beste for kroppen.

Powered by Labrador CMS