Ledelse

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Det har vært krevende å finne en god balanse mellom jobb og fritid

Direktør i helsedirektoratet Bjørn Guldvog forteller at organisasjonen i større grad har fått til å jobbe bredt og hurtig, og ikke bare dyptpløyende og grundig det siste året.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært et hektisk år for helsedirektør Bjørn Guldvog. De har levert raske råd med høy kvalitet til regjeringen i over et år nå for å kunne håndtere pandemien best mulig – noen ganger på under 24 timer.

– Det har vi gjort gjennom å involvere relevant kompetanse umiddelbart, strømlinjeforme arbeidsprosesser og utnytte digitale møtearenaer.

Han forklarer at økt bruk av videomøter også har gitt en kraftig boost i muligheten til løpende samvirke mellom beredskapsaktørene i staten, kommunene og frivillig sektor.

Det har gitt bedre grunnlag for en felles situasjonsforståelse, som er avgjørende for god krisehåndtering.

– Vi har også jobbet enda mer proaktivt med all kommunikasjon. Tett samarbeid med de ansattes organisasjoner har vært påkrevet.

Topplederne om hva de har lært i løpet av pandemien

Dagens Perspektiv har snakket med ni toppledere om hvilke erfaringer - både positive og negative - som de tar med seg fra det siste året. Noen av lærdommen vil de ta med seg videre når samfunnet igjen åpner opp.

Stor arbeidsbelastning

På den negative siden har arbeidsbelastningen for mange av de ansatte i helsedirektoratet blitt stor.

– Det kan være krevende å finne en god balanse mellom arbeid og privatliv. Det har også vært mer slitsomt å lede alle møtene når de er digitale. Over tid betyr det mye å kunne møtes fysisk, både medarbeiderne imellom og mellom leder og medarbeider.

Er det noe med måten dere jobbet på før som vil endres når samfunnet åpnet igjen?

– Vi har fått mye høyere kompetanse på bruk av digitale møteplasser, og erfaring med ledelse av medarbeidere med arbeidsplass hjemme. På de fleste områder har produktiviteten vært høy.

Samtidig savner både medarbeidere og ledere den direkte kontakten man får ved fremmøte på arbeidsplassen.

– Utfordringen fremover blir å finne den riktige balansen for hver enkelt og for de ulike arbeidsprosessene. Det blir ganske sikkert rom for mer fleksibel bruk av arbeidsplass hjemme.

Vise mer interesse

Kommer du som leder til å gjøre noe annerledes når samfunnet åpner igjen?

– Jeg vil forsøke å videreføre de gode erfaringene med digitalisering, videomøter, proaktivitet i kommunikasjonen og å jobbe bredt og hurtig. Kanskje i enda større grad interessere meg for hvordan folk har det i arbeidshverdagen, fordi det kan bli mer krevende å holde god personlig kontakt med alle når mer av arbeidet skjer hjemmefra.

Guldvog tror direktoratet vil komme frem til en hybridløsning for hvor mye de ansatte skal være fysisk tilstede på kontoret fremover. Hovedregelen blir nok fremdeles fremmøte på arbeidsplassen, men med stor grad av fleksibilitet.

– Vi kommer til å jobbe med de ulike arbeidsprosessene, og forsøke å tilpasse organiseringen etter behov.

Mer digitalisering

Hvordan ser virksomheten ut om fem år?

– Vi vil ha digitalisert større deler av virksomheten, tilpasset løsningene våre brukernes behov enda mer, ha tettere kontakt med aktørene i sektoren og bedre analyser av utviklingen, og leveransene våre skal ha større effekt for pasientene, brukerne, helsearbeiderne eller lederne.

– Har du fått deg noen nye vaner eller interesser på fritida i løpet av pandemien?

– Det har dessverre ikke blitt så mye tid til nye interesser. Jeg har forsøkt å prioritere tre ting utenfor jobben: Familie, fysisk aktivitet og påfyll av noe alternativt tankegods enn det som preger hverdagen. Det er blitt mange turer i lokalområdet og i marka og rikelig med lydbøker gjennom pandemien.

Powered by Labrador CMS