Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Disse lederne tilrettelegger mest for psykisk syke

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Psykiske lidelser er en av de hyppigste årsakene til sykefravær. Til tross for dette, mangler mange ledere både kunnskap og ressurser om hvordan man kan forebygge og støtte de berørte.

70 prosent av lederne i en svensk undersøkelse gjort blant 3358 personer har opplevd en eller flere ansatte med depresjon og angst de siste to årene. 25 prosent av lederne hadde deltatt i en eller annen form for lederopplæring for å lære mer.

Halvparten av lederne hadde gjennomgått ansattes arbeidsoppgaver og arbeidssituasjoner for å forhindre depresjon og angst. Det viser en ny studie utført av Universitetet i Göteborg, skriver Chef.

Det viser seg at en høyere grad av bevissthet også fører til større engasjement. Ledere som uttalte at de hadde et arbeidsmiljøansvar, iverksatte oftere forebyggende tiltak ved tilfeller med psykiske lidelser. Det samme gjaldt ledere med lengre erfaring og kvinnelige ledere.

Kvinnelige ledere

Hvis du som arbeidsgiver tilpasser arbeidsoppgavene for berørte ansatte, kan du kanskje forhindre sykefravær. Det kan også være en måte å få ansatte raskere tilbake i arbeid etter sykmelding.

– Vi spurte lederne hvilke typer tilpasning de brukte, og det vanligste var at lederen selv gikk inn med økt støtte. Andre tiltak var endrede arbeidsoppgaver, endret arbeidstid eller at det ble mulig for arbeidstakeren å jobbe i en lavere tempo, sier Monica Bertilsson, ansvarlig for studiet og universitetslektor i folkehelsevitenskap ved Universitetet i Göteborg til Chef.

Selv om tidligere studier har vist at mennesker med psykiske lidelser ofte opplever sosiale oppgaver som problematiske, for eksempel å delta i planleggingsdager, viser denne studien at det var mindre vanlig å gjøre justeringer i slike evenementer. Å skape roligere miljø på personalrommene var heller ikke så vanlig.

Ledere i offentlig sektor brukte i snitt opptil tre forskjellige typer tiltak for å følge opp psykisk helse. Mens de som hadde gjennomgått opplæring i hvordan de kan støtte ansatte med psykiske lidelser, brukte opptil fire tiltak.

Kvinnelige ledere brukte opptil fem typer tiltak, det samme gjorde eldre ledere og de med høy selvtillit.

Ledere som følte seg trygge på hvordan de kunne støtte ansatte med psykiske lidelser, hadde den største verktøykassen.

Powered by Labrador CMS