Ledelse

– Faktaundersøkelser skaper langt flere problemer enn de var ment til å løse

Det hevder programdirektør Hans Morten Skivik ved en av Norges mest prominente utdanninger for ledere, AFF Solstrandprogrammet.

Publisert Sist oppdatert

I en kronikk i Dagens Perspektiv skriver Skivik at faktaundersøkelse som metode lover en kort vei til løsningen gjennom en rapport med objektive funn og fakta: «Noe som det viser seg at det aldri er».

Etter en kritisk gjennomgang av metoden utført av forskere ved Oslo Met, Bitten Nordrik og Tereza Kuldova har stadig flere eksperter på krisehåndtering stått frem med sine betenkeligheter rundt metoden.

Dagens Perspektiv har bidratt til å sette søkelyset på bruken av faktaundersøkelser i norsk arbeidsliv i en rekke artikler.

Skivik skriver videre at faktaundersøkelsens løfte er at metoden setter et endelig punktum for saken og bidrar til å gjenopprettelse mellom partene når konflikten er undersøkt. Men hans erfaring er at metoden fører til økt eskalering av forholdet, og dermed gjør konflikten enda mer fastlåst enn den var i utgangspunktet.

Han tror ikke et varslingsombud som har selvstendig mandat til å undersøke og avgjøre konflikter og andre varslingssaker vil fungere bedre. «igjen sporer vi ideen om at det finnes en virkelighet som er mulig å avgjøre objektivt, bare en har nok distanse. I de fleste sakene jeg kjenner til er det nærhet som er svaret – ikke avstand», skriver han i kronikken.

Powered by Labrador CMS