Ledelse

I 13 år var Bjørn Arild Gram ordfører i Steinkjer. Den erfaringen kan komme godt med som kommunalminister.

Gram har gode forutsetninger

13 års fartstid som ordfører vil komme svært godt med i Bjørn Arild Grams nye jobb som kommunalminister.

Publisert Sist oppdatert
Foto Christine Agdestein, gruppeleder for Høyre i Steinkjer kommunestyre og har jobbet tett med Gram i flere år. (Foto: Høyre)

Christine Agdestein har jobbet tett opp mot tidligere ordfører Gram gjennom sitt virke i den politiske ledelsen i Steinkjer kommune. Høyrepolitiker Agdestein beskriver samarbeidet med Sp-Gram som «godt og nært».

– Bjørn Arild har de beste forutsetninger for å lykkes i den nye rollen, sier hun. – Han kjenner Kommune-Norge ut og inn, både som ordfører og nestleder og styreleder i KS. Hans bakgrunns om økonom ser man dessuten ofte igjen i at han har god kontroll på budsjetter og økonomiske spørsmål. Dessuten er han veldig grundig.

Det blir også viktig å holde en god balanse mellom behovet for lokalt selvstyre og befolkningens krav til likeverdige tjenester uansett hvor de bor

Fastlegekrise og eldrebølge

Agdestein tror et av de første viktige slagene vil stå om fastlegene. Den såkalte fastlegekrisen handler om overarbeidede fastleger som slutter i frustrasjon over økende oppgaver uten økt finansiering, og kommuner som sliter med å rekruttere nye − et problem som tidligere var størst i distriktene, men som nå rammer hele landet.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har i lengre tid signalisert at fastlegeordningen er en for stor oppgave for kommunene alene. Nåværende helseminister Ingvild Kjerkol har sagt at staten må bidra sterkt til løsninger. I Hurdalsplattformen heter det at regjeringen vil styrke fastlegeordningen slik at rekruttering og stabil legedekning sikres i hele landet, blant annet gjennom å etablere nye rekrutteringshjemler, korte ned listelengden til fastlegene og øke basistilskuddet per innbygger.

Agdestein, som selv er lege og styremedlem i Allmennlegeforeningen, mener dette er en sak som Gram og Kjerkol må løse sammen.

En annen tøff utfordring blir å sikre den økonomiske bærekraften i kommuneøkonomien. Eldrebølgen vil merkes godt på helse- og omsorgsbudsjettene.

– Dette er en utfordring for ikke bare helse- og omsorg, men for hele den kommunale økonomien, sier Agdestein og peker på at ministeren arver et godt utgangspunkt. Svært få er på den fryktende ROBEK-listen over gjeldstyngede kommuner og disposisjonsfondene er rekordstore.

– Det blir også viktig å holde en god balanse mellom behovet for lokalt selvstyre og befolkningens krav til likeverdige tjenester uansett hvor de bor.

Trøblete reverseringer

For Senterpartiet burde det å la kommuner som er sammenslått skille seg, være en paradegren. Men Agdestein er ikke så sikker. Ting er ikke alltid som man tror i denne saken.

– Det blir spennende å se hvordan de løser det. I Steinkjer kommune behandlet vi et innbyggerinitiativ om en ny folkeavstemming for å dele opp kommunen igjen, etter at Verran og Steinkjer kommuner slo seg sammen. Senterpartiet stemte mot folkeavstemming bare uker etter at partileder Trygve Slagsvold Vedum sa i partilederdebatten at det var innbyggerne som skulle bestemme.

Uansett hvilken utfordring som blir den tøffeste, løfter Agdestein frem et trekk ved Gram som han trolig vil kunne spille på.

– Han er veldig opptatt av å finne løsninger. Mens noen går inn i samarbeid for å stå knallhardt på sine saker, jobber han for å finne felles løsninger. Det er en av hans beste kvaliteter, vil jeg si.

Powered by Labrador CMS