Ledelse

Kvinner mer rammet av «Zoom-trøtthet» enn menn

Det viser den første storskalastudien av effekten av videomøter. En tidligere studie avdekker fire årsaker til Zoom-trøtthet.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogikk ved Göteborgs universitet og tidligere forsker ved Stanford University, har sammen med forskere ved Virtual Human Interaction Lab ved Stanford gjennomført den første storskala-studien av følelsen av trøtthet eller utmattelse som mange føler på i forbindelse med videomøter. På Zoom eller i andre videokanaler.

Over 10.000 personer fra hele verden har deltatt i studien.

Studien viser at de som har flere og lengre møter, samt kortere pauser mellom møtene, opplever større Zoom-trøtthet enn andre. Den viser også at kvinner generelt opplever en større Zoom-trøtthet enn menn, sier Géraldine Fauville i en pressemelding fra Göteborgs universitet.

Da kvinnene ble bedt om å gradere graden av opplevd videotrøtthet på en skala, svarte nesten 14 prosent – det vil si en av syv kvinner, «mye» eller «ekstremt».

Til sammenligning svarte bare 5,5 prosent, altså én av tjue, menn det samme.

Studien viste at kvinner og menn hadde like mange videomøter, men at kvinner har en tendens til å ha lengre møter og kortere pauser mellom møtene. Ifølge forskerne forklarer imidlertid ikke dette hele forskjellen i opplevd trøtthet mellom kvinner og menn.

Noe av forklaringen ligger ifølge forskerne i stedet her:

4 årsaker til Zoom-trøtthet

I en tidligere studie har Jeremy Bailenson, professor ved Stanford University og medlem av forskergruppen, identifisert følgende grunner til at vi blir mer trøtte av videomøter enn av andre møter:

  • Speileffekten
    I videomøter ser du ofte bilde av deg selv hele tiden, det kan sammenlignes som å sitte foran et speil. Vi har en tendens til å bli mer selvkritiske av å se oss selv.
  • Følelsen av å være fysisk fanget
    Kameravinkelen begrenser hvordan du kan bevege på deg under møtet, og bare muligheten til å røre på kroppen er ifølge forskeren sterkt koblet til kreativitet og læring.
  • Følelsen av at alle stirrer på deg
    I videomøter er skjermen full av ansikter, og det virker som om alle ser på deg hele tiden, til forskjell fra et vanlig møte der du vet at oppmerksomheten stort sett rettes mot deg når du har ordet.
  • Mer kognitivt anstrengende å uttrykke seg og tolke kroppsspråk
    Når vi møtes i virkeligheten har vi en intuitiv forståelse av hverandres kroppsspråk. I videomøter må vi legge mye mer energi i å tydeliggjøre når vi vil ha ordet, når vi er enige og så videre. Det er også mer krevende å tolke andre menneskers kroppsspråk via skjermen.

– Det er tre hovedgrunner til at kvinner er mer rammet av Zoom-trøtthet, sier Géraldine Fauville i pressemeldingen.

– Kvinner er mer påvirket av speileffekten, de føler seg mer fysisk fanget av den begrensede bevegelsesfriheten og de opplever også i større utstrekning at alle stirrer på dem.

Hennes tips for å redusere Zoom-trøtthet er å lukke bildet der du ser deg selv og av og til ha møter uten kamera, samt å gi seg selv større bevegelsesfrihet ved å øke avstanden mellom seg selv og kameraet.

Et annet tips er å redusere størrelsen på videomøtets viduer, slik at deltagernes ansikter blir mindre og ikke like påtrengende.

Forskerne håper at teknologiselskaper og arbeidsgiver vil bruke den kunnskapen som kommer fram for å skape verktøy og arbeidsmiljø som kan redusere Zoom-trøtthet.

Noe av det arbeidsgivere kan gjøre, ifølge Fauville, er å sørge for at videomøtene ikke er for lange og at det er pauser mellom dem. Utstyr som eksterne skjermer, tastatur og hev- og senk-skrivebord bidrar til å øke folks mobilitet under videomøter.

Powered by Labrador CMS