Ledelse

A. Palladino.

– Ledere bør ­tilstrebe en sunn livsstil

Kravene til et bra lederskap kan være anstrengende, og dermed er det viktig å være i god fysisk form.

Publisert Sist oppdatert

– Næringslivsledere har som regel lange og krevende arbeidsdager, ofte med mange stressende situasjoner og mye reisevirksomhet. Dette krever at man er i god form både fysisk og psykisk, og at man får nok søvn, sier lege og dr. med. Sofie Hexeberg, som driver Dr. Hexebergs klinikk sammen med ektemannen og legen Erik Hexeberg. Hun fortsetter:

– Selvdisiplin er nødvendig fordi de samme menneskene ofte har tilgang på rikelig med pausemat, restaurantmat og alkohol, samt at de har lite tid til trening.

Det viktige førsteinntrykket

Foto – Næringslivsledere må huske på at de er viktige forbilder for sine ansatte, sier lege og dr. med. Sofie Hexeberg. (Foto: Caroline Roka)

Ekspertene strides om hva slags kosthold som egner seg best om man skal gå ned i vekt, og som forebygger livsstilssykdommer. Sofie Hexeberg er en kjent forkjemper for lavkarbo. Hun mener at overvekt som regel er assosiert med et høyt inntak av karbohydrater og mye insulin.

– Dette gir svingninger i blodsukkeret, som ofte fører til søthunger, sult, søvnighet og tap av energi. Ledere bør tilstrebe en sunn livsstil også fordi de er forbilder for de ansatte. Hvilke valg de gjør med hensyn til kosthold og livsstil, er svært synlig for omgivelsene, sier Hexeberg.

En studie lagt frem av The Wall Street Journal i 2013, viser at sjefer med en høy BMI (over 25) får mindre respekt av sine kolleger enn de som har en sunn livsstil og trener regelmessig. Andre studier har også vist at nåløyet for en lederjobb er trangere for overvektige.

– Ledere omgås mange mennesker, og hvordan man fremstår fysisk betyr en god del for hvordan andre oppfatter deg, spesielt ved det første møtet som kan være avgjørende i mange situasjoner, sier Hexeberg.

Hun synes at Geir Torgersen har gjort en strålende innsats med sin livsstilsendring.

– Det å redusere vekten med 60 kilo innebærer en stor grad av mestring, og det å mestre oppgaver er spesielt viktig for ledere, poengterer hun.

Økt risiko for overvekt

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius er gründer og daglig leder av Bramat.no. Hennes kostholdsfilosofi er at «grovkarbo», nemlig et sunt kosthold med lite av de raske karbohydratene, er det ideelle. Også hun understreker viktigheten av at ledere tar vare på seg selv.

– En livsstil med mye jobbing, mye stress, kanskje også lite søvn og liten tid til å ta vare på kroppen sin kan fort føre til overvekt, dårlig helse og lavt energinivå. Både stress og lite søvn er faktorer som øker risikoen for overspising og overvekt, sier Borchsenius.

Ledere omgås mange mennesker, og hvordan man fremstår fysisk betyr en god del for hvordan andre opp­fatter deg

Dette er hennes tips til ledere om hvordan ta vare på helsa på best mulig måte:

– Et sunt og variert kosthold, nok søvn, nok fysisk aktivitet, gode relasjoner og positiv egentid, vil være noe som ikke bare gir bedre helse og lavere vekt, men også mer energi og bedre humør. Noe som igjen kan føre til at man blir en bedre leder og gjør en bedre jobb, sier hun.

Powered by Labrador CMS