Ledelse

Mye tyder på at erfaringene fra pandemien vil akselerere omfanget av hybridløsninger framover.

Ledere som gir slipp på kontroll har taklet koronaåret best

Ny forskning fra Sintef viser at ledere som evner å gi slipp på kontroll og gjøre seg selv overflødige gjennom såkalt tjenende lederskap, er de som har taklet det siste året klart best.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. En forskergruppe fra Sintef har gjennom koronaåret 2020 studert dynamikken i team og mellom ledelse og ansatte i fem store nordiske selskap.

Sjefsforsker ved Sintef, Nils Brede Moe, forteller til Forskning.no at ledere som har fokus på kontroll og formelle prosesser har hatt en nokså krevende periode.

I motsatt ende er det de lederne som evner å gi slipp på kontroll og gjøre seg selv overflødige gjennom såkalt tjenende lederskap, som har klart seg best.

En hypotese om hjemmekontor er at produktiviteten synker. Forskerne fra Sintef har derimot motbevist denne påstanden.

– Ofte er det motsatt, sier Moe.

Smidig og relativt problemfritt

Det at det norske arbeidslivet har flat struktur og tilstreber likhet i større grad enn mange andre land, gjør at forholdene lå godt til rette for å sende arbeidsstyrken på hjemmekontor i fjor mars.

– Den høye tilliten mellom ledelse og ansatte gjør at overgangen til utstrakt bruk av hjemmekontor de siste tolv månedene har vært smidig og relativt problemfri, sier Moe.

Motsatt vil arbeidskulturer hvor relasjonen mellom ledelse og ansatte er mer autoritær, har større problemer med overgangen til hjemmekontor.

Allerede før pandemien var terskelen lav for ansatte i kunnskapsbedrifter å jobbe fra hjemmekontor fra tid til annen.

Mye tyder imidlertid på at erfaringene fra pandemien vil akselerere omfanget av hybridløsninger framover.

– Det er svært usannsynlig at vi kommer til å gå tilbake til normalen. Det er klare positive effekter med økt fleksibilitet og å kunne jobbe hjemmefra i perioder. I samtaler vi har hatt med flere store norske bedrifter er retningen klar: Hybridkontoret er kommet for å bli, understreker han.

Powered by Labrador CMS