Ledelse

– Husk at normalen ved norske sykehus er kø. Det er kø til røntgen, det er kø ved poliklinikkene og kø for operasjoner. Da blir det vanskelig å få en pandemi på toppen, sier Christian Grimsgaard.

Ligger an til å bli en 'perfekt storm'

− Slik jeg kjenner sitasjonen ved sykehusene nå, så tar regjeringen veldig høy risiko hvis man ikke begrenser aktiviteten i samfunnet mer enn de gjør, sier lege og tillitsvalg i Helse Sør-Øst, Christian Grimsgaard.

Publisert Sist oppdatert

− Jeg tror de tar en veldig stor sjanse nå. Situasjonen i sykehusene er veldig anstrengt. Vinteren er vanligvis høysesong for sykehusene, og får vi mye influensa og de vanlige fall-på-isen-ulykkene på toppen av korona, så kan dette bli veldig vanskelig.

− Legger du til det faktum at de ansatte ved sykehusene allerede er utslitte, så tegner dette til å bli «The Perfect Storm», sier Christian Grimsgaard lege ved Rikshospitalet, som også er tillitsvalgt for Akademikerne ved Helse Sør-øst.

− Så hva bør Kjerkol og regjeringen gjøre da? Stenge samfunnet helt ned igjen?

− Jeg er veldig glad for at det ikke er meg som må ta slike beslutninger … Men altså, slik jeg kjenner sitasjonen ved sykehusene nå, så tar de veldig høy risiko hvis man ikke begrenser aktiviteten i samfunnet mer enn de gjør, mener Grimsgaard.

− Jeg synes det er feil at man råder folk til å ha julebord. For mange i sykehusene framstår det som rart.

Vinteren er vanligvis høysesong for sykehusene, og får vi mye influensa og de vanlige fall-på-isen-ulykkene på toppen av dette, så kan dette bli veldig vanskelig

Marginal kapasitet er normalt

Christian Grimsgaard framhever at kapasiteten ved norske sykehus er «marginal» også i en normalsituasjon. Det handler om stadig struping av ressursene over mange år. Denne utviklingen tiltok med innføringen av foretaksreformen i 2001, og har eskalert de siste 10 årene. Grimsgaard viser til det nye sykehuset på Kalnes i Østfold. Der har man bygget et sykehus hvor hver eneste millimeter er utnyttet nærmest i detalj, og alle arealer er litt for små. Det kan kanskje være effektivt i andre bransjer, men for et sykehus er det en farlig vei å gå, mener fagforeningslegen.

− Resultatet er sykehus med dårlig fleksibilitet. Sånn er ikke sykehusverden.

Men sånn har verden likevel altså blitt ved de fleste av våre sykehus, ifølge Grimsgaard.

− I årevis har man jaktet på kapasiteter som ikke har vært fullt utnyttet. Problemet blir da at man ikke har noe å gå på når det blir en krise. Det finnes ikke noe slakk i systemet. Ingen fleksibilitet til å håndtere ulik belastning. Derfor er normalen ved norske sykehus kø. Det er kø til røntgen, det er kø ved poliklinikkene og kø for operasjoner. Da blir det vanskelig å få en pandemi på toppen.

− Men akkurat den utviklingen kan vel ikke Ingvild Kjerkol ta skylden for? Der er det flere som har ansvar?

− Ja, det er klart. Vi ser konsekvensene av en villet politikk som skiftende regjeringer har gjennomført.

Powered by Labrador CMS