Ledelse

Da Norad la om strategien i vinter, var det et mål å flytte myndighet nedover i organisasjonen.

Bård Vegar Solhjell ønsker å dreie den øverste ledelsen av Norad til å handle mer om overordnet strategi

Publisert Sist oppdatert

– De som sitter nærmest problem­stillingene har ofte best kompetanse til å ta beslutninger på sitt felt, sier Solhjell.

Bård Vegar Solhjell er direktør for Norad - direktoratet for utviklingssamarbeid, og har tidligere vært statsråd for SV; i Stoltenberg 2-regjeringen.

Han sier at vi ut fra partiprogrammene ennå ikke kan vite eksakt hva en eventuell, kommende tillitsreform i offentlig sektor kan komme til å bety. Men noen ting tror han at vi «vet».

– Samarbeidet mellom partene i arbeidslivet vektlegges sterkt, og det er skepsis mot markedsbaserte bestiller-utfører-modeller. Det legges også stor vekt på tillit, med mindre rapportering og kontroll på områder som utdanning og omsorg, sier Solhjell.

– Enkle mål gir liten mening

I tillitsbasert ledelse veies tillit gjerne opp mot kontroll. Bård Vegar Solhjell bruker ikke selv begrepet kontroll, men sier at han fra sitt ståsted i Norad ønsker seg gode mål og resultatmålinger. Norad forvalter et budsjett på bortimot 20 milliarder kroner årlig til bistand og utvikling, og det han er mest opptatt av, er at kompleksiteten i målene ikke undervurderes.

– Vi driver med bistand. Enkle sjablongmål gir liten mening for oss. Dette er, som mange andre steder i offentlig sektor, ikke en rettlinjet aktivitet der a fører til b.

Han bruker fattigdom som eksempel.

– Å måle fattigdommen i et land i nøyaktige prosenter gir ofte liten mening, fordi det er en million andre faktorer som spiller inn på måloppnåelsen. Jeg er opptatt av å utvikle måten vi styrer og setter mål på. Oppmerksomheten trekkes jo mot det som måles. Hvis vi måler én faktor veldig ensidig, er risikoen at systemene tilpasses for å nå akkurat dét målet – mens det er andre, viktige ting man ikke får med seg.

Tillitsbasert ledelse 2.0

Danmark har hatt sin tillitsreform lenge, og erfarer at det har ført til både mer kontroll og mer tillit. I dette intervjuet forteller Niels Thygesen fra Copenhagen Business School om erfaringene: Tilitsbasert ledelse – versjon 2.0

Evaluering og læring

Norad la i vinter ny strategi og har gjennomført en stor omorganisering, der oppgaver og ledere ble flyttet på. Noen ledere måtte slutte. Solhjell møtte underveis motstand da han ville legge evalueringsavdelingen inn i en ny kunnskapsavdeling. Etter flere runder med forhandlinger med fagforeningene endte det med at evalueringsavdelingen likevel ble videreført som en egen, uavhengig avdeling.

Til Dagens Perspektiv sier Solhjell at han er opptatt av at det skal foretas systematiske evalueringer av det Norad gjør. Han forteller også at han i omorganiseringen har hatt stort utbytte av å ha nær dialog med fagforeningene.

– Tillitsbasert ledelse veies ofte opp mot kontroll. Evalueringer er en form for kontroll?

– Jeg leser ikke en mulig tillitsreform som at vi skal ha mindre kontroll, i betydningen at vi ikke skal undersøke hva vi gjør og lære av feil.

– Men istedenfor å kontrollere på detaljnivå, mener jeg målet må være å få til mer avansert læring og at målene gir retning. Fakta bør ha makta, er et slags slagord for meg; å la kunnskap styre beslutninger.

Gi ansvar

– Hvilke tanker gjør du deg om tilitsbasert ledelse?

– Da vi la strategien i vinter, var et av hovedmålene å flytte myndighet nedover i organisasjonen, nærmere den enkelte medarbeider. Vi prøver å dreie organisasjonen slik at den øverste ledelsen skal jobbe mer strategisk enn operativt. Mens ledelse nedover i organisasjonen og på seksjonsnivå blir mer operativt. Vi ønsker å gi mer ansvar og myndighet helt ned på saksbehandlernivå; etter erfaring og kompetanse. Jeg tror at kompetansen til å forvalte godt og ta gode beslutninger innenfor sitt felt, ofte er best hos dem som sitter nærmest problemstillingene. Det er å gi tillit.

– Hva gjør økt tillit til ledere i linjen med lederrollen?

– Mitt inntrykk er at mer ansvar gjør den mer spennende på mange måter, men også mer krevende. Det er enklere å skulle utføre noe innenfor noen klare rammer.

– Betyr det at dere ser etter andre lederegenskaper hos ledere framover?

– Det gjør vi allerede. Vi har mange flinke ledere, og på øverste ledernivå blir strategisk kompetanse sterkere vektlagt. På lavere ledernivåer blir det å kunne ta et mer komplekst ansvar for beslutninger viktigere.

I tillegg til å lede Norad sitter Bård Vegar Solhjell i Arbeidsgiverrådet i staten, som gir råd til Kommunal- og moderniseringsdepartementet om arbeidsgiverpolitikk. Hvis det kommer en tillitsreform, blir dette sannsynligvis også en sak i rådet. Det ser han fram til.

– Å få være med å utvikle det, hvis det kommer, er spennende.

Powered by Labrador CMS