Ledelse

Har du en narsissist på jobben? Her får du råd til hvordan du håndterer dem.

Slik håndterer du narsissisten på jobben

Narsissister er svært opptatte av å skille seg ut fra folk flest, og det er også viktig for dem å være smartest i rommet.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Grandiose narsissister manipulerer og overkjører omgivelsene sine. Likevel blir de oftere sjefer og ledere – og spesielt i enkelte bransjer, viser en ny studie først omtalt av VG.

På slutten av året i fjor publiserte Charles O’Reilly en ny studie om narsissisme sammen med Jeffrey Pfeffer.

Studien viser at personer med høyt nivå av narsissisme oftere inntar lederstillinger enn andre.

I alt inkluderer studien 172 administrerende direktører i både private og familieeide selskaper.

Akademiker og forfatter Charles O'Reilly forsker på narsissisme og lederskap. Hans forskning bekrefter bildet av at mennesker med høye nivåer av narsissisme ofte får ledende posisjoner i organisasjoner.

Finansfolk og politikere

Foruten ledelse, er det også flere andre yrkesgrupper som bærer høyere preg av narsissistiske personlighetstrekk enn andre.

Espen Skorstad, spesialist i arbeid- og organisasjonspsykologi, sier til avisen, at man finner høyest representasjon av narsissisme blant reality-deltakere, komikere, programledere, skuespillere, musikere, finansfolk, politikere og idrettsutøvere.

– Et av flere problem er at de ikke tar tilbakemeldinger, og de lærer heller ikke av egne feil. På det jobbrelaterte plan er de ofte gode «oppover i systemet», mens det kan se ut som en slagmark under dem, sier Skorstad til VG.

Slike personer tar ofte dårlige beslutninger, er uredde, risikoaverse og vil gjøre mye for å oppnå en eller annen form for belønning. De gjør gode investeringer i medgangstider, men feilvurderinger i nedgangstider.

Narsissistiske personer er også oftere nvolvert i hvitsnippkriminalitet, på samme måte som antisosiale.

Slik håndterer du en narsissist på jobben:

«Farlige» ledere er det mange som opplever i løpet av livet -men hvordan skal du håndtere dem?

Når Charles O'Reilly gir sine håndteringsråd, refererer han til boken «arcissistic Leaders» av Michael Maccoby, hvor følgende blir gitt til folk som jobber under en narsissistisk sjef:

  • Ikke utfordre dem

  • Gi dem konstant komplimenter

  • Støtt dem alltid

  • Ikke bli opprørt når de tar ideene dine

Powered by Labrador CMS