Ledelse

Når folk føler seg trygge på jobben, tør de utfordre mer.

Slik skaper du en kreativ organisasjon

Ledere må sikre psykologisk trygghet og håndterbart stressnivå. Her er fire måter å heve kreativiteten på jobb.

Publisert Sist oppdatert

En leder som vil ha frem nye og kreative ideer, helst før konkurrenten gjør det, bør starte med seg selv.

– Det viktigste å få på plass er en kultur for psykologisk trygghet.

Det sier Ellen Breiby som er eier og partner i Dale Carnegie Training Norge.

4 måter å heve kreativiteten på jobb

Kreativitet handler om å få frem nye og brukbare idéer. Ofte trenger det ikke være mer komplisert enn at man kobler kunnskap på nye måter.

Ansatte i Dale Carnegie peker gjerne på fire grep:

  • Bygg brede nettverk. Når ansatte har solide og profesjonelle nettverk rundt seg, hever dette gjerne kreativiteten. Etter konoa vil det være en god investering å løfte opp disse nettverkene som kanskje ligger litt brakk etter mye hjemmekontor.

  • Kontinuerlig læring. Når man lærer nye ting og utvikler mer ekspertise og nye egenskaper, vil dette ofte også gjenspeiles i økt kreativitet.

  • Håndter stress. Hvis vi hele tiden går og tenker på andre ting vi skulle ha gjort, hemmer dette utviklingen av nye idéer.

  • Se etter ledere som engasjerer. Arbeidsgivere bør ansatte og forsøke å holde på ledere som skaper engasjement og som evner å få folk til å føle seg sett. Ansatte som jobber i bedrifter som blir ansett som ekstra kreative, har som regel slike ledere og verdier.

Kilde: Dale Carnegie

Hun viser til at ansatte som føler seg trygge og inkluderte på jobben, oftere tør å utfordre etablerte sannheter.

– Det er fortsatt undervurdert å være trygg på jobben. Når folk ikke kommer med nye idéer eller utfordrer status quo, så skyldes det ofte frykt og liten tro på seg selv som en kreativ person, sier Breiby.

Hun mener at ledere må vise frem egne feil og dumheter slik at andre også tør å gjøre ting som kan gå galt.

– Ingen som har fått til noe stort, har gjort det uten å feile masse på veien. Jeg mener toppledelsen må tørre å innrømme feil og snakke om feilene. Da forstår folk at de ikke blir skutt når de bommer.

Netflix-kulturen

I boken No Rules Rules som handler om den annerledes arbeidskulturen i Netflix, vises det til flere grep som ledelsen tok for å sikre seg at gode ideer dukker opp, blir utfordret og vinner frem. Og dersom det viser seg at ideene ikke var så gode likevel, er det ingen som mister jobben av den grunn.

Det som vil straffe seg er derimot dersom man forsøker å legge det mislykkede prosjektet bak seg uten å lære av det og vise frem hva som gikk galt til alle andre i organisasjonen. Toppsjefen selv, gründeren Reed Hastings, gjør er stort poeng av å snakke om alle feilene han har gjort og hva man kan lære av det.

Foto Ellen Breiby er eier og partner i Dale Carnegie Traning Norge. Foto: Dale Carnegie.

– Det andre er at man trenger et system for å håndtere stress, sier Breiby.

Selv om fem uker ferie er vanlig i Norge, er ferie nesten uhørt blant selskapene i Silicon Valley. Det skapte derfor en del oppmerksomhet når Netflix innførte helt fri arbeidstid - ansatte kan ta så mye ferie de vil når de vil, så lenge resultatene er gode. Og toppsjefen sørger selv for å ta ut minst seks uker ferie hvert år for å sette et eksempel.

– Ledere må hele tiden passe på hvordan hver og en ansatt håndterer stresset. Du ser fort om noen sliter, og gjør du det ikke, så handler det om å spørre hvordan folk har det. Det gjelder også det positive stresset. Selv om det ofte er gøy å jobbe, så er det ikke alltid best å bare kjøre på - i hvert fall ikke hvis man ønsker nye idéer, sier Breiby.

Hun tror også ledere med fordel må være seg bevisst om de selv er med på å stresse organisasjonen.

– Det er spørsmål man bør stille seg. Er du klar over om du stresser andre? Hvordan stresser du andre? Hvis man hele tiden haster rundt og snakker høyt om hvor travel man er, har det en effekt på de rundt?

Til sist slår hun et slag for å møtes fysisk litt oftere enn det man har gjort de siste årene under pandemien.

– Det er rett og slett mindre moro å brainstorme over en skjerm enn når man sitter i samme rommet. Samtidig har nok avstanden bidratt til å skape stress også, og da er det ikke lett å være trygg.

Dale Carnegie har spurt ledere en rekke spørsmål for å forsøke å identifisere kreative organsisasjoner. Svarene viser at det fortsatt er rom for forbedring.

  • Søker lederen idéer fra alle i organisasjonen? 65 prosent svarer ja, 14 prosent nei. (Resten er nøytrale).

  • Ledelsen setter av tid til å finne bedre løsninger? 71 prosent svarer ja, 11 prosent nei.

  • Teamet er komfortabelt med uenighet og konstruktiv kontrovers? 68 prosent svarer ja, 11 prosent nei.

  • Er det lett å få støtte for gode idéer i organisasjonen? 71 prosent ja, 11 prosent nei.

Powered by Labrador CMS