Riksdagens leder, Andreas Norlén (t.h.), skal holde samtaler med partilederne i løpet av dagen, etter at Magdalena Andersson (t.v.) ble valgt og deretter gikk av som statsminister i løpet av samme dag. 

Foto
Jessica Gow / TT / NTB
 
 

Sverige får ny statsminister tidligst mandag

Publisert: 25. november 2021 kl 10.31
Oppdatert: 26. november 2021 kl 15.25

Ifølge Norléns pressekontakt skal han snakke med ledere for alle de åtte partiene i Riksdagen i løpet av torsdagen. Enn så lenge er det ikke kjent hvordan tidsplanen ser ut. Riksdagslederen kommer trolig til å snakke med partilederne via telefon- eller videosamtaler, selv om det tidligere kom meldinger om at de skulle møtes fysisk.

Etter samtalene kommer Norlén til å gi beskjed hvordan prosessen vil foregå videre. Trolig vil Magdalena Andersson bli foreslått som ny statsminister med en mindretallsregjering bestående av Socialdemokraterna.

En ny statsministeravstemning i Riksdagen kan tidligst avholdes mandag. Dersom forslaget presenteres torsdag, må avstemningen skje senest innen onsdag.

Onsdag formiddag ble Socialdemokraternas leder Magdalena Andersson valgt som Sveriges første kvinnelige statsminister, men allerede samme ettermiddag oppsto det budsjettkrise. Centerpartiet trakk sin støtte til regjeringens budsjett, og dermed ble opposisjonens budsjettforslag vedtatt i stedet.

Socialdemokraternas regjeringspartner Miljöpartiet kom fram til at de ikke kunne være med på å regjere med et budsjett framforhandlet med Sverigedemokraterna, og valgte derfor å gå ut av regjeringen. Andersson sendte derfor inn sin avskjedssøknad, men gjorde det klart at hun gjerne kan regjere med en ren sosialdemokratisk regjering, en løsning som trolig vil få støtte fra flertallet i Riksdagen.

Inntil videre er det fortsatt Stefan Löfvens forretningsministerium som regjerer i Sverige.

Saken fortsetter under annonsen