Ledelse

Selv om bedriften din kan skryte på seg å være en god arbeidsgiver, kan selv de beste intensjoner skade ansattes helse og trivsel på grunn av måten arbeidet er organisert på.

Syv strategier for å bedre helsen til dine ansatte

I en tid hvor mange lider av utbrenthet og bytter jobb, kan arbeidsgivere øke trivselen til sine ansatte ved omgjøre arbeidet på en helsefremmende måte.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. En gjennomgang av eksisterende forskning på helse, trivsel og arbeidsliv viser at det er syv praktiske tilnærminger som arbeidsgivere kan ta, skriver Harvard Business Review.

Selv om bedriften din kan skryte på seg å være en god arbeidsgiver, kan selv de beste intensjoner skade ansattes helse og trivsel på grunn av måten arbeidet er organisert på.

Arbeidsforhold og krav fra arbeidsgiver er en betydelig kilde til stress for mange arbeidstakere. Forskning viser at utformingen av arbeidet kan ha en betydelig effekt på ansattes trivsel og helse.

Nyere forskning viser at ved å endre arbeidsforholdene til ansatte, kan man bedre arbeidstakeres helse – noe som kan gi gunstige forretningsmessige resultater som økt produktivitet og mindre utbrenthet blant ansatte.

Her er syv strategier som arbeidsgivere kan ta i bruk:

1. Gi arbeidstakere mer kontroll over arbeidsdagen

Å ikke ha noe å si for hvordan arbeidet ditt utføres er ifølge forskning forbundet med dårligere psykiske helse og høyere forekomst av hjertesykdom. Kombinasjonen av høyre arbeidskrav og lite påvirkning øker risikoen for diabetes.

Det å gi ansatte mer opplæring slik at de kan løse flere arbeidsoppgaver kan styrke ansattes trivsel og produktivitet på jobb.

2. Fleksibel arbeidstid og lokasjon

Flere studier viser at det å gi arbeidstakere mer valg eller kontroll over arbeidsoppgavene sine, forbedrer deres psykiske helse.

Dette kan innebære at ansatte selv velger hvor de vil jobbe fra, når de vil starte og slutte i løpet av arbeidsdagene – og at man åpner opp for at ansatte kan bytte vakter seg imellom.

3. Lag mer stabile timeplaner for ansatte

Mange varebutikker og restauranter endrer timelistene i siste sekund for å bedre matche svingende etterspørsel.

Uberegnelige og uforutsigbare timelister gjør det vanskelig for ansatte å balansere jobben med sitt personlige liv.

Forskning viser at uforutsigbare timelister har en rekke negative konsekvenser for ansatte – for eksempel dårligere søvnkvalitet og stress.

En studie fra Gap viser at mer stabile timeplaner for en fordel for både ansatte og selskaper. Det førte til en økning i salg på 7 prosent og en økning på 5 prosent i arbeidsproduktiviteten.

4. Gi ansatte mulighet til å løse problemer på arbeidsplassen

Å gi ansatte muligheten til å være med på å skape forbedringer på arbeidsplassen kan være en effektiv måte å øke trivselen deres.

En studie hvor leger, sykepleiere og helsearbeidere deltok, viser at deltakerne som ble invitert til å identifisere og løse problemer på arbeidsplassen hadde redusert grad av utbrenthet og økt trivsel.

Sjansene var også mindre for at folk sluttet når de fikk muligheten til å hjelpe til å løse problemer på arbeidsplassen.

5. Ha tilstrekkelig bemanning

Forskning viser at høyre arbeidskrav, som for eksempel forventinger om å jobbe lange dager eller levere mye, kan ha en betydelig negativ effekt på folks helse.

Mange studier viser at høye arbeidskrav i kombinasjon med liten grad av autonomi skaper helserisiko for depresjon, høyt blodtrykk og kardiovaskulær sykdom.

Å ha en tilstrekkelig bemanning kan virke kostbart, men prisen kan være høy dersom ansatte blir sykmeldte på grunn av utbrenthet eller slutter.

6. Oppmuntre ledere til å støtte ansattes personlige behov

Mange ansatte er omsorgspersoner for barn eller foreldre. De vil dra nytte av å ha en leder som støtter dem i utfordringene de står overfor når det gjelder å balansere jobb og fritid.

En studie ved et sykehjem fant positiv effekt av at ledere som var imøtekommende overfor de ansattes familiebehov. Risikoen for hjerteproblemer ble redusert blant de ansatte og de sov bedre.

Ansatte som hadde ledere som viser omsorg for sine ansatte rapportere om høyere trivsel, bedre jobbytelse og mindre ønske om å forlate jobben.

7. Skap samhold på arbeidsplassen

Å skape en arbeidskultur der ansatte kan ha gode relasjoner til kollegaer kan være en viktig strategi for å øke trivselen for arbeidstakere.

Forskning viser at sterke relasjoner på jobb er forbundet med mindre psykiske lidelser blant ansatte.

En undersøkelse gjort blant ambulansesjåfører viser at det å dele historier fra arbeidsdagen med hverandre, skapte en støttefunksjon blant ansatte.

Det ble rapportert om mindre utbrenthet og en 50 prosent reduksjon i antall ansatte som sluttet i jobben.

Powered by Labrador CMS