Ledelse

4 elementer i historier får folk til å lytte

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Rasjonelle argumenter er vel og bra, men ingenting slår den gode muntlige historien, konstaterer det svenske bladet Chef.

– Den som lytter til en god historie finner seg til rette, det er nesten som det ligger i genene våre, sier forteller og konsulent Ida Junker til bladet.

En annen konsulent, Ingela Skullman, minner om at det er lettere å huske en historie enn kun rasjonelle argumenter.

Hun anbefaler å starte med en hendelse eller at man forteller noe uventet, som deretter leder til en moral, måloppfyllelse eller lærdom.

Og ikke vær redd for å fortelle om vanskeligheter eller feil!

Det er ofte historien om hvordan du overvinner det som ikke gikk etter planen som er mest inspirerende og som faktisk gjør fortellingen til en god historie.

Til ledere og andre som bruker historier i jobbsammenheng, i presentasjoner eller på andre måter, minner Chef om fire elementer som ofte inngår i en god historie:

  • Person - hvem handler det om
    En god historie krever en beskrivelse av en hovedperson av kjøtt og blod som den som lytter kan følge på og identifisere seg med. Ord som «man» og «virksomheten» skaper mer avstand og er kjedeligere enn «jeg» og «vi»
  • Sted - hvor og når foregår det som skjer?
    Gi lytteren din sjansen til å orientere seg i tid og rom, ikke glem detaljene, det fargerike og spesifikke. Ofte er noen få detaljer nok til å skape et godt bilde.
  • Dilemmaet - motoren i fortellingen
    Beskriv hindringer som hovedpersonen står overfor, og fortell hvordan de blir overvunnet. Velg uten noen få eksempler, alt etter hva du ønsker å få fram.
  • Avslutt med å samle trådene
    Konklusjon, lærdommer eller svar på et spørsmål som ble stilt i begynnelsen.
Powered by Labrador CMS