Ledelse

Har du noen medarbeidere som stort sett forholder seg tause?

6 grunner til at folk ikke sier fra

Når folk forholder seg tause selv om de har noe viktig å si, må ledere ta det på alvor.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Øyvind Kvalnes er filosof og professor ved Handelshøyskolen BI. Han forsker på etikk, organisasjonsadferd og ledelse, har skrevet boka «Ytringsklima» og er opptatt av samtaler vi har og ikke har på jobb.

I et innlegg hos BI Business Review har han skrevet om medarbeidere som velger å forholde seg tause i ulike prosesser på jobb, selv om de mener de har noe viktig og meningsfullt å si.

Kanskje har de en god idé, kanskje har de oppdaget en feil som er gjort.

Men likevel lar de være å si noe.

Kvalnes mener det er verdt å dvele ved dette fenomenet i organisasjoner, og har diskutert det med ledere og medarbeidere ved ulike arbeidsplasser.

Særlig har han festet seg ved seks av forklaringene, skriver han:

  • Frykt: «Hun blir så sint»

  • Omsorg: «Han er så skjør»

  • Usikkerhet: «Jeg kan ha misforstått»

  • Selvbeskyttelse «Hvis jeg sier fra, får jeg bare mer å gjøre»

  • Utakknemlighet «Folk som sier fra her, får aldri noen takk»

  • Distansering: «Andre her kjenner ham bedre enn meg»

Den siste reaksjonen, distansering, kommer ifølge Kvalnes gjerne når en kollega eller leder har en uvane eller væremåte som flere reagerer negativt på. Noen burde si fra, men mange lar være. De tenker at det er andre som er tettere på som burde ta initiativet.

Med bakgrunn i de ulike forklaringene, viser Kvalnes til at en nysgjerrig leder kan teste ulike grep for å få medarbeidere til å komme med innspill. Han mener det ofte bare er små justeringer som skal til før ordene kommer og brikkene faller på plass.

Professoren minner ledere om at de forløsende ordene for et prosjekt kan befinne seg inne hodene til kloke folk som foreløpig ikke har sagt noen ting.

Powered by Labrador CMS