Ledelse

Styreledere i store børsselskaper: Øverst f.v: Siri Hatlen; Entra, Gisele Marchand; Gjensidige Forsikring, Nederst f.v: Olaug Svarva; DnB, Orla Nonaan ; Adevinta, Gunn Wærsted; Telenor.

Bare 5 av de 50 største selskapene på Oslo Børs har en kvinne som styreleder

I 2021 fikk 8 av de 50 selskapene ny styreleder. Alle var menn.

Publisert Sist oppdatert

Kvinneandelen i de innflytelsesrike styrelederrollene i de femti største selskapene på børsen, lokomotivene i norsk næringsliv, har de siste to årene gått ned.

Dagens Perspektivs kartlegging av toppledere og styreledere ved utgangen av 2021 viser at kun fem av de femti største selskapene på Oslo Børs, målt etter markedsverdi, har en kvinne som styreleder.

Tallene er små, men dette er en nedgang fra 2019 og 2020, da det var henholdsvis syv og seks selskaper med kvinnelig styreleder inne på listen blant de femti største.

I løpet av 2021 ble det valgt nye styreleder til åtte av de femti børsselskapene. Samtlige av de nye styrelederne er menn.

– Overraskende

Foto – Det har vært liten bevissthet rundt viktigheten av å få flere kvinner i styrelederposisjoner, sier Mari Teigen, leder for Core – senter for likestillingsforskning. Foto: Intstitutt for samfunnsforskning

Mari Teigen, leder for Core – senter for likestillingsforsker, sier at de lenge har visst at styrelederstillingen er et område i næringslivet der mannsdominansen holder stand, men at tallene likevel er overraskende.

– Det er overraskende sett i lys av at vi har hatt styrekvoteringsbestemmelsen siden 2008, og at det dermed er en betydelig andel kvinner som har styreerfaring fra selskaper på dette nivået, sier forskeren.

Allmennaksjeselskapene på børsen har helt siden 2008 hadde et lovpålagt krav om minst 40 prosent kvinner i styrene; noe som medfører at det i løpet av de siste 14 årene er mange kvinner som har opparbeidet seg styreerfaring på dette nivået.

Teigen minner også om at det allerede fra 2003, da Stortinget vedtok at et lovkrav ville komme hvis næringslivet ikke klarte å løfte kvinneandelen i styrene på egenhånd, økte kvinneandelen i styrene kraftig.

Dette er nesten tyve år siden.

Kvinner i styreledelse:

  • Bare 5 av de 50 største selskapene på Oslo Børs har en kvinne som styreleder. Styrelederrollen har fått lite oppmerksomhet hva angår kjønnsbalanse, konstaterer likestillingsforsker Mari Teigen.

  • Frode Solberg, Handelshøyskolen BI: Etterlyser modernisering i styrene

  • Ingvild Myhre: – Viktig med ledererfaring

– En veldig lang vei å gå

– Det er grunn til å stille spørsmål ved hva som har sviktet når det gjelder å beholde kompetente kvinner i styrene og få dem inn i posisjoner som kvalifiserer til styrelederskap, sier forskren.

– Dette er et felt vi har lite kunnskap om: Hva skal til for å bli styreleder? Hva bremser rekrutteringen av kvinner til toppvervet? Kvinner er i mindre grad enn menn inne som store eiere i de store selskapene, hvor mye har det å si? Hva betyr eierskapet, og har eierskapsavdelingen til Næringsdepartement fokus på disse spørsmålene?

Det er grunn til å stille spørsmål ved hva som har sviktet

Teigen mener at Dagens Perspektivs tall fra de største selskapene på børsen er interessante.

– Dette er veldig viktige og potensielt mektige roller i norsk samfunnsliv, og når mannsdominansen er så sterk at 90 prosent av selskapene har en mann styreleder, så viser det at det er en veldig lang vei å gå før man får likestilling i form av kjønnsbalanse på dette nivået, sier forskeren.

Under radaren

En kartlegging Dagens Perspektiv tidligere har gjort av konsernsjefer i de samme 50 selskapene har til sammenligning vist at andelen kvinnelige konsernsjefer har økt.

Etter et tiår med en, to, tre eller kvinner i toppsjef-posisjon, var det i 2019 og 2020 seks kvinnelige toppsjefer i de femti største selskapene på børsen. I 2021 var tallet steget til ni.

Selv om det er fremdeles er svært få kvinner som er konsernsjefer på dette i nivået, så utgjør økningen likevel en forskjell.

Kvinnene er ikke lenger en, to eller tre «ensomme svaler». De er blitt såpass mange at de er en liten gruppe.

– Tatt i betraktning at det i 2021 var et ganske kraftig hopp i positiv retning for konsernsjefstillingene, hvor man kunne stille spørsmål om vi kanskje så et kvalitativt skifte i retning mer kjønnsbalanse i norsk næringsliv, så peker disse tallene for styrelederstillingene i motsatt retning, konstaterer Mari Teigen, og legger til:

– Dette tyder på at det har vært liten bevissthet rundt viktigheten av å få flere kvinner i styrelederposisjoner, både i selskapene og i den offentlige debatten.

– Styrelederposisjonen har fått forbli mer anonym enn de administrative topplederstillingene.

Powered by Labrador CMS