Ledelse

Geir Vinsand i NIVI-analyse.

– Dette er en saus

− For meg er regjeringens tillitsreform blitt en saus av ulike mål og hensyn, hvor det er uklart hva som menes med tillitt og mellom hvem.

Publisert Sist oppdatert

Det sier en ekspert og profilert kommuneforsker, Geir Vinsand, fra NIVI analyse, et konsulent- og analysebyrå som jobber tett med kommunesektoren.

− Jeg har tro på trepartssamarbeid og jeg er tilhenger av at ansatte og ledere skal ha det bra på jobben, men det er ikke her hovedutfordringene i offentlig sektor ligger i årene framover. Vi står overfor et oppmagasinert omstillingsbehov gjennom oljealderen, hvor nasjonal politikk i altfor stor grad har handlet om bruk av mer penger og fri organisering ut fra lokale prosesser. Resultatet er verdens største offentlige sektor hvor vi ikke lenger ser forskjell på en norsk generalistkommunes ansvar for tjenesteproduksjon og en tingrett med ansvar for rettssikkerhet, sier Vinsand.

For meg er det åpenbart at samskaping og medvirkningsprosesser mellom ansatte og ledere ikke kan løse grunnleggende omstillingsbehov i offentlig sektor

Lytteprosesser vs faglig tilnærming

Geir Vinsand mener politikken rundt offentlig sektor har blitt for «lyttebasert», på bekostning av faglige tilnærminger.

Lytteprosesser blant alle mulige berørte aktører har erstattet en kriteriebasert prinsipiell faglig tilnærming til omstillinger i offentlig sektor. Utviklingen har gått i retning av at de ansatte sidestilles med kommunenes politiske og administrative ledelse.

− For meg er det åpenbart at samskaping og medvirkningsprosesser mellom ansatte og ledere ikke kan løse grunnleggende omstillingsbehov i offentlig sektor, sier Vinsand, og heller enda mer malurt i begeret:

− Et godt trepartssamarbeid løser ikke utfordringer i små generalistkommuner med bratt fallende folketall. Det må jobbes med objektive kriterier og det må trekkes opp nasjonale mål og prinsipper for bærekraftige institusjoner, sier Vinsand, som mener at aktørenes roller i beslutningsprosessene må klargjøres:

− Tillitsreform i kommunesektoren handler for meg om tillit mellom de viktigste institusjonene, som er kommunene, fylkeskommunen, i den form vi skal ha den, og staten. Det er synd at Hurdalsplattformen sier så lite om lokalt selvstyre i kommunene og hvordan staten kan vise tillit til kommuner som gjennomfører nødvendige omstillinger.

Powered by Labrador CMS