Ledelse

Dette er regjeringens sterkeste kort

Næringsminister Jan Christian Vestre og kunnskapsminister Tonje Brenna er gode – eller kanskje ikke? Energiminister Terje Aasland gjør det bra – eller «not»? Også blant ekspertisen er det delte meninger.

Publisert Sist oppdatert

I dag er det ett år siden regjeringen Støre tiltrådte. I august felte våre eksperter følgende 'dom':

Dagens Perspektiv har bedt fire politiske eksperter fra akademia og tankesmiemiljøet vurdere Regjeringen Støres første knappe år ved roret.

Deres vurdering kan du lese mer om her og også i denne saken.

Men vi spurte også våre eksperter om hvem i regjeringen som har utmerket seg positivt og hvem de mener ikke har svart til forventningene.

Og som ellers i livet, får man svar som man spør.

Her er «ekspertenes dom»:

«Mener alvor»

Foto Leder i Tankesmien Manifest, Magnus Engen Marsdal. (Foto: Eivind Vodler Rutle)

− Næringsminister Jan Christian Vestre. Han mener alvor, kommer det kjapt fra manifest-leder Magnus Marsdal.

Ifølge Marsdal er næringsminister Vestre «handlekraftig» og han «prøver virkelig å gjenreise industripolitikken, som «jo har ligget brakk i over 30 år».

− Han våger å love ting. Han tallfester ting. Det er det nesten ingen politikere som tør lenger.

− I Jan Christian Vestre ser man konturene av politisk lederskap, mener Magnus Marsdal. − Han appellerer bredt også. Han omfavnes av både NHO og AUF. Av både industrien og miljøbevegelsen.

Forskjellen blir stor når du sammenligner med energiminister Terje Aasland som ifølge Manifest-lederen «sitter på hendene sine». Eller med Støre selv, som snakker om «harde tider» og om at han har vedlager på hytta …

− De bedriver kommunikasjonsrådgiverargumentasjon, mens Vestre står opp for et radikalt retningsskifte i næringspolitikken.

− Å spørre om noen av regjeringsmedlemmene ikke har svart til forventningene, blir kanskje litt overflødig nå ..?

− Trygve Slagsvold Vedum har gjort det legendarisk dårlig etter regjeringsskiftet. Da han ble finansminister ble alt som var «tøft» med Senterpartiet borte over natta.

Det er eksempler i alle regjeringer på statsråder som er litt puslete, grå og usynlige utad, men som er veldig dyktige internt

God internt og dårlig utad, og omvendt

Foto Kristin Clemet er leder i tankesmien Civita. (Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no)

– Klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide er en dyktig politiker, mener Civita-leder Kristin Clemet.

− Men han er i den situasjonen at han er kommet i bakgrunnen fordi det ikke er hans saker som preger mediebildet eller det folk prater om. Hans saker er nedprioritert globalt og nasjonalt på grunn av andre store kriser.

Om en statsråd er god eller dårlig, handler ikke kun om det man ser på utsiden. Det handler også om hva man presterer på innsiden, understreker Civita-lederen.

– Det er eksempler i alle regjeringer på statsråder som er litt puslete, grå og usynlige utad, men som er veldig dyktige internt. Det finnes statsråder som bretter seg ut på TV og er kjempeflinke i debatter, men som er katastrofale politiske ledere internt.

Dette mener Clemet er et underbelyst tema.

– Det er som oftest basert på veldig overfladiske inntrykk når mediene kaster terning på statsråder. En statsråd kan være god internt og dårlig utad, og omvendt.

– Hvem har derimot ikke innfridd til forventingene?

– Jeg tror næringsminister Jan Christian Vestre lever litt farlig. Næringsdepartementet har ikke så mange verktøy i den verktøykassen som vi pleier å snakke om. Mye av det som betyr noe for næringslivet. ligger i andre departementer, som Samferdselsdepartementet og Finansdepartementet.

– Det kan selvfølgelig næringsministeren påvirke, men han har brukt veldig store ord og snakket høyt om alt som skal skje. Da kan han selv også bidra til å skape for høye forventninger.

Trygve Slagsvold Vedum har gjort det legendarisk dårlig etter regjeringsskiftet. Da han ble finansminister ble alt som var 'tøft' med Senterpartiet borte over natta

Mehl, Aasland og Barth Eide

Foto Førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad. (Foto: Henrik Moksnes)

− Jeg liker justisminister Mehl som er frisk i en vanskelig jobb. Og så synes jeg energiminister Terje Aasland egentlig har overrasket positivt. Han står der rakt på sin uriaspost og kan det han snakker om, mener statsviter Svein Tuastad.

− Ellers er det ikke mye som skinner. Støre selv har ikke innfridd. Han er sympatisk, men mangler ennå autoritet. Hadia Tajik forsvant jo ut ...

− Det er rett og slett en påfallende kontrast mellom høyrestatsrådene fra forrige regjering og de vi har nå, når det gjelder å prege debatter og stå fram med pondus. Nesten alle statsrådene er konstant på defensiven. Når SV får skinne og Høyre har 29 prosent på målingene, handler det ikke bare om at disse partiene gjør godt politisk arbeid, men like mye om at Ap og Sp er for svake til å sette dagsorden.

− Jan Christian Vestre er god. Men han blir smal, og har et veldig definert felt. Han kan bli en framtredende Ap-politiker.

− Espen Barth Eide er bra, synes jeg. Han har det jeg etterlyser. Han tør å stå opp og forsvare krevende politikk, og han representerer trygghet og kraft. Men han er vel ikke akkurat folkelig, hvis det er tidens mål.

Ellers er det ikke mye som skinner. Støre selv har ikke innfridd. Han er sympatisk, men mangler ennå autoritet

Tonje Brenna på topp

Foto Trygve Svensson er leder i Tankesmien Agenda. (Foto: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman)

Når Dagens Perspektiv utfordrer Agenda-leder Trygve Svensson på hvilken statsråd som har imponert ham mest de første ti månedene i regjeringen, svarer tankesmiens leder: kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

– Ja, jeg synes hun fortjener ros for hvordan hun fremstår, særlig i debatter. Hun får fram at politikken har dilemmaer, og hun anerkjenner politiske motstanderes argumenter. Det står det respekt av, mener Svensson.

– Jeg lurer på om det kan komme av at 22.-juli-generasjonen har et annet syn på hvordan møte andres meninger enn mange andre har.

Tonje Brenna får fram at politikken har dilemmaer, og hun anerkjenner politiske motstanderes argumenter

Agenda-lederen trekker også fram Brennas partikollega Marte Mjøs Persen som nå er arbeids- og inkluderingsminister etter Hadia Tajiks avgang i mars i år. Svensson mener at hun, som olje- og energiminister, fikk mye uberettiget kritikk.

– Det er hun som fikk på plass strømstøtteordningen som har vist seg til å være et godt grep, forklarer han nærmere.

Powered by Labrador CMS