Ledelse

En del av «totalforsvaret»

Totalforsvaret er en fellesbetegnelse for det militære forsvaret og den sivile beredskapen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarets høgskole (FHS) ble vedtatt opprettet av Stortinget i 1949, men første ordinære kurs ble ikke avholdt før høsten 1955. Dette kurset var opphavet til dagens Sjefskurs. Kurset hadde som formål: «å forberede utvalgte offiserer og sivile embetsmenn for å fylle nøkkelstillinger og ledende stillinger i totalforsvarets organisasjon».

Foto Direktør for Institutt for forsvarsstudier Kjell Inge Bjerga.

Totalforsvaret er en fellesbetegnelse for det militære forsvaret og den sivile beredskapen i Norge. Begrepet innbefatter den gjensidige støtten og samarbeidet mellom Forsvaret og det sivile samfunn for å forebygge, planlegge for, og håndtere kriser i fred, sikkerhetspolitiske kriser, væpnet konflikt og krig.

Tanken med et totalforsvar var opprinnelig at sivilsamfunnet skulle «støtte opp om» det militære forsvaret. Det vil si at Forsvaret kunne rekvirere sivilt utstyr og beordre sivile i en krigssituasjon.

− Det moderne totalforsvaret handler mer om «gjensidig støtte mellom sivile og militære institusjoner», forklarer direktør for Institutt for forsvarsstudier Kjell Inge Bjerga.

− Sjefskurset er den eneste arenaen der man bringer sammen representanter for både sivilsamfunnet og Forsvaret i undervisningssammenheng, sier han.

«Se på Ukraina. Deres forsvarsevne er jo helt avhengig av sivil støtte»

Totalforsvaret omfatter mye:

  • Samarbeid med redningstjenester og Politiet

  • Avtaler om forsyninger

  • Avtaler med maritime aktører

  • Energileveranser

På den sivile siden er det nærmere fem hundre offentlige og private aktører som har en eller annen form for ansvar knyttet til krisehåndtering og beredskap.

Dette gjør også at totalforsvaret kan brukes til mange forskjellige oppdrag, også i kriser som ikke involverer krig eller fremmede aktører. For eksempel har vi sett et utstrakt sivil-militært samarbeid både ved Gjerdrum-skredet og under korona-pandemien. Samarbeidet mellom Forsvaret og sivilsamfunnet er i stadig utvikling. Etter Utøya-terroren kom det nye instrukser for Forsvarets bistand til politiet, etter at mange mente dette samarbeidet sviktet da det gjaldt som mest.

− Mye rundt totalforsvaret er nå formalisert. Ansvaret for ligger i Justisdepartementet og i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, forteller Bjerga.

− Poenget er å spille på de ressursene man har. Se på Ukraina. Deres forsvarsevne er jo helt avhengig av sivil støtte.

Les mer om Forsvarets sjefskurs

Powered by Labrador CMS