Ledelse

Energi Norge vil bidra til å bremse prisøkningen i nettleie

Norske strømkunder må skånes for en kraftig økning i nettleien, på toppen av de skyhøye strømpriser i deler av landet, mener Energi Norge. Og er i dialog med myndighetene for å finne en løsning.

Publisert Sist oppdatert

Nettselskapene i Sør-Norge står i en svært alvorlig situasjon, med milliarder i ekstra driftskostnader som følge av høy strømpris, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge.

Det såkalte nett-tapet, altså strømmen som går med i driften av strømnettet, har alltid vært en del av nettleien, men aldri medført så store kostnader som nå, mener hun.

Dekker ikke ekstrakostnadene

– Driften av strømnettet er et spleiselag mellom alle brukerne av nettet. Men dagens nettleie dekker ikke de store ekstrakostnadene som nettselskapene må betale, poengterer direktøren.

– Samtidig sitter Statnett med enorme ekstrainntekter som skal tilbakeføres til kundene. Vi må finne en løsning på dette, slik at folk slipper en kraftig økning i nettleien, legger hun til.

Økning på flere tusen kroner?

Ifølge Lind må nettselskaper i Sør-Norge øke nettleien med flere tusen kroner per husholdning, dersom man ikke finner en løsning. Flere selskaper har valgt å utsette planlagte prisøkninger, i håp om at bransjen kan løse floken i samarbeid med Statnett og myndighetene.

Foto Inntektene fra dagens nettleie dekker ikke de store ekstrakostnadene som nettselskapene må betale, mener Kristin H. Lind i Energi Norge. Foto: Caroline Roka / Energi Norge

Statnett varslet i forrige uke at 11 milliarder kroner i ekstrainntekter skal tilbakeføres til norske strømkunder. Inntektene kommer fra kraftutveksling på kablene til utlandet og forbindelsene mellom nord og sør i Norge. Pengene vil komme til fradrag på nettleien fra 1. september og ut 2023.

Langt fra nok

– Det Statnett nå gjør er positivt, men langt fra nok til å unngå en kraftig prisøkning i nettleien. Det skyldes at milliardene fordeles over et så langt tidsrom at de ikke dekker inn nettselskapenes ekstra kostnader i år. Det betyr at pengene ikke når frem til kundene i tide, forklarer Lind.

Energi Norge er i dialog med myndighetene for å se på ulike løsninger.

Energi Norge er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, som representerer selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge.

Powered by Labrador CMS