Ledelse

Eierne velger som regel en mann til styrelederrollen i et stort børsselskap.

Etterlyser modernisering i styrene

– Utfordringen ligger på eiersiden, sier Frode Solberg ved Handelshøyskolen BI.

Publisert Sist oppdatert

Frode Solberg er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, har erfaring som leder og styreleder og har skrevet boken «Styrearbeid, styreutvikling, styreledelse». Han er også en av kursholderne til NHO i «Female future»-programmet, et lederutviklingsprogram for kvinner som arbeidsgivere har håndplukket fordi de har potensial for lederoppgaver og styreverv.

Dagens Perspektivs kartlegging av styreledere i de 50 største selskapene på Oslo Børs for 2021 viser at bare fem av de femti største selskapene har en kvinne som styreleder.

Foto – Den lave kvinneandelen blant styreledere er dessverre ikke noe som gjelder kun disse børsnoterte selskapene, konstaterer Frode Solberg, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Handelshøyskolen BI)

– Den lave kvinneandelen blant styreledere er dessverre ikke noe som gjelder kun disse børsnoterte selskapene. Dette forholdet ser vi igjen i alle typer selskaper; også utenfor børsen, sier Solberg, som etterlyser fornyelse og modernisering i norske styrer.

– Dette er et forferdelig langtekkelig og seigt arbeid. Utfordringen ligger på eiersiden; i å få eiere til å forstå og erkjenne at høy kompetanse også er godt tilgjengelig blant kvinner.

– Eierne velger styrene, og de ser ut til å være mer opptatt av å oppfylle minimumskravene i loven enn av hva de faktisk trenger av ressurser for å utvikle styrene videre.

Solberg mener også at erfaring vektlegges for sterkt i styrer, på bekostning av kompetanse, og at dette rammer særlig yngre kandidater og kvinner. Han minner om at det fremover vil bli stilt nye og større krav til styrene på nye områder; herunder bærekraft.

Kvinner i styreledelse:

– Trist og unødvendig

– Er den lave kvinneandelen blant styreledere i de største børsnoterte selskapene overraskende, all den tid det har vært 40 prosent kvinner i styrene i selskaper på dette nivået siden 2008?

– Det er mange kvinner som har styreerfaring, men det er ikke overraskende. Det er trist og unødvendig, men skal man gjøre noe med det må man endre kulturen i styrene og hos eierne som velger styrene.

– Flere må åpne for fornyelse, sier Solberg.

Men han gir også gir et «spark» til kvinnene selv, og viser til at de i større grad må oppsøke situasjoner, roller og nettverk der de kan komme i posisjon.

De må bli synlige og selge seg inn.

Still krav til valgkomiteene

Frode Solberg mener videre at det bør stilles krav til sammensetningen av valgkomiteene.

– Kjønnsrepresentasjon i styrer er et flott krav, la det gjelde også i valgkomiteer og utvalg som revisjonsutvalget og bedriftsforsamlingen. Slike krav kan nedfelles i selskapsvedtektene.

– I mange selskaper er nok også tanken om eierrepresentasjon i styrene i overkant sterk. Majoriteten av eiere er fortsatt også sterkt dominert av menn, sier han.

Om flere kvinner i styrende organer ikke gir flere styreledere direkte, så mener Solberg at bedre kjønnsbalanse på flere områder vil gi endringer også på styreledernivå.

Han tar også til orde for at staten, som er en stor eier, bør brøyte vei.

– Staten bør bli tøffere i å tenke helhetlig rundt fornyelse av styrene; både når det gjelder kjønn og kompetanseprofil.

Powered by Labrador CMS